Ministerul Finanțelor a început discuțiile cu băncile pentru prelungirea suspendării plăţii ratelor şi după 1 ianuarie 2021
Euro, curs valutar, banca, ghiseu
Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a afirmat luni că doreşte să găsească o formulă de prelungire a suspendării plăţii ratelor bancare şi după 1 ianuarie 2021, în prezent având loc discuţii pe această temă, iar în perioada următoare va veni şi cu o variantă publică legată de acest subiect.
Florin Cîţu a fost întrebat luni, într-o conferinţă de presă, că dacă s-a luat decizia prelungirii măsurii de suspendare a plăţii ratelor şi după 1 ianuarie.
“Am discuţii săptămânale cu sistemul financiar-bancar pe această temă. Găsim formula cea mai bună. Cred că în perioada următoare vom veni cu o variantă publică, dar da, vrem să găsim o formulă de prelungire. Cum va arăta această formulă, vom vedea. Dar discutăm despre prelungirea acestei măsuri. S-ar putea să fie nevoie de garanţii ale statului în continuare, încă nu este o formulă definită, dar clar am spus asta ne gândim, există sectoare în economie, cum este HORECA, de exemplu, unde perioada dificilă se prelungeşte şi atunci trebuie să găsim măsuri care să ajute şi în perioada următoare”, a declarat Florin Cîţu.
La începutul lunii octombrie, Florin Cîțu spunea că există mai multe opţiuni și că se poate recurge la o prelungire a sistemului actual sau se poate merge pe cazuri specifice.
"Ne uităm la mai multe variante, dar putem să ne gândim la o prelungire a acestei perioade. Dar, repet, acestea sunt scenarii pe care trebuie să le lucrăm cu sistemul bancar. Putem să plecăm de la o prelungire până la variante care sunt mai soft, pe anumite cazuri specifice unde vedem clar că oamenii nu pot. Sunt anumite sectoare în economie unde clar nu pot să-şi revină, oamenii rămân în şomaj tehnic, sau poate sunt închise datorită deciziilor guvernului şi atunci este nevoie de ajutor şi putem veni să susţinem. Deci pornim de la această variantă, în care putem să prelungim poate o perioadă sistemul actual şi până la variante mai soft. Luăm toate aceste variante în calcul. Aş vrea întâi să vedem, împreună cu sistemul bancar, efectele: ce s-a întâmplat până acum, ce costuri au însemnat aceste nouă luni aproape şi ce putem să vedem în viitor. Iarăşi este important, pentru că noi am putut să luăm această măsură în urma deciziei EBA (Autoritatea Bancară Europeană n.r.) în care băncile nu erau forţate să facă provizioane", a afirmat Cîţu luna trecută.
Guvernul a aprobat normele de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 37/2020 privind acordarea unor facilităţi pentru creditele acordate de instituţii de credit şi instituţii financiare nebancare, ce stabilesc condiţiile în care creditorii aprobă solicitările, perioada de amânare şi perioada de prelungire a creditelor amânate, iar în cazul împrumuturilor ipotecare, modul de eşalonare şi garantare a dobânzilor.
Pentru creditele ipotecare, perioada pentru care se acordă facilităţile de suspendare la plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi şi comisioane se stabileşte conform opţiunii debitorului, ce poate fi exprimată o singură dată, şi este cuprinsă între o lună şi 9 luni, fără a putea depăşi data de 31 decembrie 2020. Scadenţa ultimei rate incluse în perioada de suspendare la plată este cel mai târziu data de 31 decembrie 2020.
Pe acelasi subiect: