Pentru perioada ianuarie-mai, Ministerul Finantelor a programat imprumuturi lunare cuprinse intre 3,4 miliarde lei si 3,9 miliarde lei, plus licitatiile suplimentare.

Statul vrea sa atraga de la bancile locale 1,8 miliard de lei prin certificate de trezorerie in luna iunie, prin doua licitatii.

La aceasta se adauga emisiuni de obligatiuni in valoare de 3,5 miliarde de lei, suma care ar putea fi suplimentata prin licitatii adiacente.

Sumele vor fi utilizate pentru finantarea deficitului bugetului de stat si refinantarea datoriei publice in luna iunie 2017.

"Calendarul foarte incarcat de emisiuni este pentru o luna in care rambursarile de datorii sunt foarte mari, insumand circa 9 miliarde lei. Daca sentimentul investitorilor de pe pietele externe ramane pozitiv, atunci rambursarile mari vor permite Ministerului Finantelor sa isi indeplineasca obiectivul de imprumuturi in iunie", au comentat analistii Raiffeisen Bank, intr-un raport publicat miercuri.

Tot in iunie, Ministerul Finantelor a programat o emisiune de obligatiuni in euro in valoare de 100 milioane euro pe piata locala.

In 2017, nevoia de finantare a statului este in crestere, in conditiile in care Guvernul a prevazut un deficit bugetar de 2,99% din produsul intern brut (PIB), fata de nivelul de 2,4% din PIB atins in 2016.

Comisia Europeana si multi analisti se asteapta la un deficit bugetar de peste 3% din PIB in 2017, din cauza supraestimarii de catre Guvern a veniturilor bugetare si a valorii PIB.

Datele publicate recent de Ministerul Finantelor arata ca bugetul general consolidat a incheiat primele patru luni ale acestui an cu un excedent de 1,35 miliarde lei, reprezentand 0,17% din PIB, in crestere semnificativa fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand bugetul era aproape de echilibru, in conditile in care ritmul de crestere a cheltuielilor a fost depasit de avansul incasarilor.

Insa cifrele se bazeaza in mare masura pe sacrificarea investitiilor publice. 

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 2,9 miliarde lei, echivalent cu 0,4% din PIB, sustine Ministerul Finantelor, ceea ce inseamna o scadere semnificativa - cu 60% - fata de aceeasi perioada a anului trecut.

In primele patru luni din 2016, cheltuielile pentru investitii au fost de 7,2 miliarde lei, respectiv 0,9% din PIB.

In 2016, deficitul bugetului general consolidat al statului a fost de 18,3 miliarde lei, reprezentand 2,4% din produsul intern brut (PIB), pe metodologia cash, insa ultimele date ale Eurostat arata ca, pe metodologia europeana ESA 2010, deficitul bugetar al Romaniei a fost de 3% din PIB anul trecut.

Guvernul Grindeanu a construit bugetul pentru 2017 pe venituri estimate la 254,7 miliarde lei, mai mari cu 14% fata de nivelul de anul trecut, si pe cheltuieli de 278,8 miliarde lei, cu 15% mai mari.

Astfel, deficitul bugetar a fost prevazut la 24,1 miliarde lei, reprezentand 2,96% din PIB pe metodologia cash si 2,99% din PIB pe metodologia ESA 2010, PIB-ul fiind estimat la 815,2 miliarde lei, cu o crestere economica de 5,2%.