"Ieri aveam un miliard de lei din taxa, dar suma e in curs de actualizare. Astazi sigur suma este mai mare. Este dublu fata de sumele din buget. Avem o cifra in buget si o alta suma in estimari" a afirmat Manolescu, potrivit Mediafax.

El a adaugat ca Guvernul a convenit cu FMI sa treaca in buget o suma mai mica din taxa pe constructiile speciale insa estimarile de incasari erau mai mari.

"Acel miliard de lei este suma declarata pana acum, dar sa vedem efectiv cat se plateste, pentru ca mai avem de incasat o transa in septembrie", a mai spus Manolescu.

La sfarsitul lunii aprilie, premierul Victor Ponta declara ca Guvernul va obtine din impozitarea constructiilor speciale un surplus de venituri, cu mult peste tinta stabilita in mod precaut de Fondul Monetar International, care reprezinta unul dintre principalele argumente pentru a reduce contributiile de asigurari sociale.

Si ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, preciza ca numai dintr-un subgrup de companii impozitate se obtine mai mult de 1 miliard lei, fata de prognoza initiala de venituri astfel atrase de doar 488 milioane lei, stabilita, potrivit premierului, la solicitarea FMI.

La randul sau, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, arata ca numai din ceea ce se afla in bilantul companiilor si nu era impozitat rezulta venituri de 1,8 miliarde lei.

Impozitul pe proprietate pentru constructiile speciale, de 1,5% din valoarea constructiei, a fost introdus la inceputul acestui an, iar normele metodologice care clarifica modul de achitare a taxei au fost aprobate marti, prima plata urmand sa fie efectuata pana luni, 26 mai, iar a doua pana la 25 septembrie.