Opt din 10 femei recunosc ca dau o raita prin magazine, ori de cate ori se simt nefericite sau nemultumite de ceea ce se intampla in viata lor. Pe de alta parte, spun expertii, exista femei care folosesc banii ca pe o plasa de siguranta si duc un trai auster, care l-ar face si pe Harpagon - Avarul lui Moliere invidios.

Karen Pine, autoarea cartii Sheconomics, spune ca femeilor le este teama sa-si asume riscuri, atunci cand vine vorba de investitii si nici nu au o cultura financiara vasta.

“Femeile se implica mai mult emotional in cheltuirea banilor, au tot soiul de temeri, de preocupari si dileme”, afirma Pine.

Nu este atat de greu sa scapi de relatia nesanatoasa cu shopping-ul. Trebuie doar sa fii atenta la cateva aspecte.

Iata ce recomanda specialistii in planificare financiara:

1. Sa ramai cu picioarele pe pamant: “Accesul facil la credite le-a facut pe multe femei sa creada ca isi pot permite orice”, sustine Sarah Pennells, care administreaza un site ce le invata pe doamne cum sa cheltuiasca banii cu cap. Exemplu ASA NU: o britanica in varsta de 57 de ani nu se poate bucura de pensie, intrucat trebuie sa munceasca sa-si achite creditul de 85.000 de lire sterline, din care mai are de dat inapoi 54.000. Ce a facut cu banii? I-a cheltuit pe vacante exotice si pe haine scumpe.

2. Lasa deoparte frica. Exista si femei care nu-si asuma absolut niciun risc legat de bani si ajung sa se simta vinovate cand isi cumpara chiar si ceva de care au absoluta nevoie.

3. Planificare pe termen lung. Multe femei se gandesc numai la ziua de azi si uita sa-si faca planuri pentru viitor. “Este foarte important sa stii cum vrei sa-ti folosesti banii acum, dar si pe termen lung”, considera Karen Pine. Pe de alta parte, asta nu inseamna ca nu te poti rasfata din cand in cand. De pilda, iti propui sa economisesti sau sa investesti o anumita suma. Iar daca totul merge bine, mergi la shopping si iti cumperi ce iti place mai mult din magazin.

4. Libertatea financiara este extrem de importanta. Nu inseamna sa ai munti de bani, ci sa nu devii sclava lor. Daca ai un credit, important nu este sa muncesti pe branci si sa ramai intr-un loc care nu-ti place, doar pentru ca altfel crezi tu ca nu te-ai descurca. “Libertatea iti da putere. Le transforma pe femeile devenite victime ale banilor in lideri. Barbatii cred ca-si merita toti banii, femeile nu. Ceea ce nu este adevarat – si femeile merita”, explica Pine.