Intrarea în zona euro, tot mai îndepărtată. Dragnea îl contrazice pe Meleșcanu: “Nu există un demers guvernamental pentru adoptarea euro în 2022, nu ne putem juca cu aşa ceva”
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, marţi, că deocamdată nu se iniţiază vreun demers la nivel guvernamental pentru adoptarea monedei euro în 2022 şi nu crede că cineva a început „o asemenea aventură”, în condiţiile în care nu este un proiect foarte uşor şi nu se pot avansa termene doar de dragul de a face aşa ceva.
"E o dorinţă, o dorinţă firească. Ca să vorbim de un proiect asumat, trebuia să fie o analiză serioasă a majorităţii, a întregului Parlament, a BNR, a Guvernului, o discuţie cu Preşedinţia, este o dorinţă a noastră a tututor, dar nu este un proiect foarte uşor şi nu ne putem juca cu el, adică nu putem să avansăm termene doar de dragul de a avansa termene”, a spus Liviu Dragnea, citat de News.ro.
Întrebat dacă se iniţiază vreun demers în acest sens la nivel guvernamental, liderul PSD a răspuns: „Din câte ştiu eu nu, şi nu cred că a început cineva o asemenea aventură”.
Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat luni, pentru publicaţia poloneză Polish Rzeczpospolita, că România ar putea adera la zona euro în 2022. Meleșcanu a precizat că, în acest moment, sunt îndeplinite toate condiţiile pentru a intra în zona euro, dar România va mai aştepta cinci ani pentru a nu fi afectaţi cei cu venituri mici, în special pensionarii.
”În acest moment îndeplinim toate cerinţele, putem adera la zona euro chiar şi mâine. Dar ne este teamă că acest lucru va avea un efect negativ asupra celor cu venituri mici, îndeosebi asupra pensionarilor”, a declarat Teodor Meleşcanu publicaţiei poloneze Polish Rzeczpospolita, potrivit Reuters.
”Cred că vom adopta moneda euro în cinci ani, în 2022”, a adăugat el.
Zona euro cuprinde 19 ţări din Uniunea Europeană, ultimul stat care a aderat fiind Lituania, în 2015.
Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a declarat, duminică, la Alba Iulia, că România îşi doreşte în continuare să adere la zona euro, însă îşi doreşte ca această aderare să se întâmple când este pregătită ca ţară, iar populaţia este pregătită astfel încât românul să meargă la magazin şi „să nu considere că au crescut preţurile şi că intrarea în zona euro i-a scumpit condiţiile de viaţă”.
La rândul său, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Angela Cristea, a declarat, tot duminică la Alba Iulia, că România s-a angajat la îndeplinirea unor reforme structurale extrem de importante şi nu se va putea vorbi de aderarea ţării noastre la zona euro până ce aceste reforme nu vor fi îndeplinite.
„Ceea ce este important din punctul nostru de vedere, al Comisiei Europene, este ca înainte de a stabili data ţintă este foarte important de stabilit toţi paşii care trebuie să se întâmple până când România poate să adere. Ei sunt cunoscuţi şi printre primii paşi sunt nişte reforme structurale extrem de importante la care România s-a angajat dar pe care nu le-a finalizat şi nu putem vorbi de aderare înainte de finalizarea acestor reforme structurare. În acelaşi timp întreaga zonă euro este într-un mare proces de reformă şi este important pentru ţările care nu sunt state în zona euro, precum România, să participe la acest proces de reformare pentru că atunci vor avea un cuvânt de spus la felul în care va arăta această zonă euro atunci când România va fi pe deplin stat membru”, a spus Angela Cristea.
Ea a adăugat că în tratatul de aderare a României la Uniunea Europeană nu există o dată limită pentru aderarea la zona euro, iar acest lucru se va întâmpla când ţara va fi pregătită.
Pe acelasi subiect: