Mediul de afaceri ia foc: Majorarea taxelor inseamna disponibilizari si faliment!
Dealeri auto, transportatori si reprezentanti ai unor firme din energie sau constructii, toti se arata ingroziti de majorarea taxelor si spun ca ele vor avea rezultate catastrofale: scaderea vanzarilor, disponibilizari, reduceri salariale si nu in ultimul rand falimente. Intr-un cuvant, economia va merge spre "dezastru".
"Majorarea cotei TVA va lovi direct in clienti, dealerii fiind nevoiti sa modifice preturile masinilor. Majoritatea clientilor vin din zona persoanelor fizice, care cumpara masini ieftine, si chiar si cea mai mica crestere a TVA se va cunoaste in pret", a afirmat Cristian Bica, directorul Asociatiei Distribuitorilor Autorizati Ford din Romania.
La randul sau, directorul Nicolae Sorescu, directorul de vanzari al Radacini Motors, a spus ca majorarea taxelor va insemna mai multe falimente in randul dealerilor decat se preconizase in piata.
"Deja multe firme din distributia auto sunt cu un picior in groapa din cauza crizei financiare. Acesta masura nu va face decat sa creasca numarul dealerilor care se vor inchide. De asemenea, o parte din firmele care vor rezista se vor orienta spre piata subterana, pentru a evita taxele. Ar trebui sa ne uitam la vecinii nostri din Ungaria si Bulgaria, care au procedat mult mai inteligent, au diminuat nivelul impozitelor pentru a incuraja mentinerea si dezvoltarea firmelor pe piata", a spus reprezentantul dealerului.
De asemenea, companiile din sectorul transporturilor vor fi nevoite sa recurga la disponibilizari si reduceri de salarii daca vor creste taxele, afirma reprezentantii acestora, care spun ca un alt efect va fi extinderea evaziunii fiscale.
"Majorarea TVA inseamna un cost suplimentar in produsul final, iar cresterea cotei unice va actiona asupra dividendelor, dar cum nu le-am acordat nici anul trecut, efectul va fi scaderea salariilor. Ne gandim sa renuntam si la bonurile de masa pentru ca si acestea vor fi impozitate", a declarat George Buruiana, directorul general al operatorului feroviar de marfa Servtrans.
Apoi, cresterea taxelor indreapta economia catre "un dezastru" si va conduce, printre altele, la majorarea preturilor serviciilor si produselor, evaziune sau reducerea investitiilor, au declarat agentiei Mediafax reprezentanti ai unor firme si asociatii din energie si constructii.
"O crestere a taxelor nu rezolva nimic, doar amana un dezastru, ne condamnam la un dezastru economic. Comertul se va restrange, iar cheltuielile producatorilor vor urca. Sigur va creste pretul energiei la consumatorul final, chiar daca Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei a avut pana cum o politica de protectie, chiar si in detrimentul economiei", a afirmat Adrian Goicea, contry manager al subsidiarei din Romania a companiei spaniole Iberdrola Renovables.
Si directorul general al companiei de stat Transelectrica, Adrian Baicusi, a declarat ca, in cazul majorarii taxelor si a cotei unice de impozitare, in termen de cateva luni - un an tarifele la energia electrica vor creste, in timp ce toate activitatile economice vor scadea.
"Daca taxele si impozitele se vor mari semnificativ, va fi primul pas catre distrugerea sectorului privat", a afirmat omul de afaceri Petrica Usurelu, proprietarul grupului Piritex, cu activitati in principal in distributia de materiale de constructii si finisaje.