Morminte ale stramosilor bucurestenilor, scoase la lumina in Piata Universitatii! VIDEO
Descoperire uimitoare in Piata Universitatii din Capitala. Arheologii au scos la lumina osemintele a 40 de inaintasi ai bucurestenilor care au traiat pe vremea lui Mihai Viteazul. Este vorba de un cimitir asezat in jurul unei biserici construite in a doua jumatate a secolului al XVI-lea.
Atunci zona era mahalaua Bucurestiului. Tot in acelasi loc, doua secole mai tarziu domnitorul Constantin Brancoveanu ridica prima academie domneasca din Tara Romaneasca. Dupa sute de ani, o parte din ziduri au fost scoase din nou la lumina.
"Prima biserica pe care am surprins-o cu o oxida laterala, pe latura stanga, cea de acolo este construita la sfarsitul secolului al 16-lea, de Andronache Parcalabul", explica Andrei Magureanu, de la Institutul de Arheologie.
In fapt, un negustor al Bucurestiului medieval. Cimitirele erau asezate atunci in jurul bisericilor. Asa se explica si cele 40 de morminte gasite pana acum. Vorbim de osemintele oamenilor care locuiau in apropierea lacasului de cult, enoriasii din jurul anului 1590.
"Cimitirele functioneaza in jurul bisericilor pana in timpul lui Alexandru Ioan Cuza care ia masura sa nu se mai inmormanteze din cauza numeroaselor epidemii din secolul 19 sa se creaza cimitirele de la marginea Bucurestiului", spune Gheorge Manucu Adamesteanu, seful sectiei de arheologie de la Muzeul Municipiului Bucuresti.
La sfarsitul anilor 1500 zona pe care acum o cunoastem drept Piata Universitatii era de fapt mahalaua orasului. Asa ca inaintasii bucurestenilor, scosi acum la lumina, nu erau niste oameni avuti.
"In functie de starea lor sociala au si anumite piese de inventar care fac mai ales parte din podoabele pe care le purtau in timpul vietii: inele, cercei, margele, dar sunt piese sarace, nu au o valoare decat sentimentala pentru cei care le-au depus”, explica Gheorge Manucu Adamesteanu.
La inceputul anilor 1700, domnitorul Constantin Brancoveanu darama biserica si construieste in loc una mai mare. In jurul ei este ridicata si prima academie domneasca din Tara Romaneasca: Academia de la Sfantul Sava, unde vin profesori din toata Europa. Arheologii au descoperit o parte din zidurile cladirii dar si o... conducta de apa.
Reprezentantii primariei spun ca descoperirile nu impiedica deloc lucrarile la parcarea subterana.
Pe acelasi subiect: