Astfel s-a ajuns in situatia in care un client care constituie un depozit in valuta pe trei luni - una dintre scaden­tele preferate - sa retraga mai putini bani decat au depus daca merg la ghiseul bancii in oricare alta zi decat cea de scadenta.

Multe banci nu percep comision de retragere in ziua in care depozitul ajunge la maturitate.

"Exista o practica foarte variata in ceea ce priveste comisioanele de retragere. Acum cinci-sase ani existau foarte putine comisioane, dar paleta s-a diversificat foarte mult in ultima perioada. Bancile incearca astfel sa-si mareasca baza de venituri deoarece castigurile din marja de dobanda s-au ingustat si si-au dat seama ca nu se pot baza pe o singura sursa de venit", comenteaza analistul financiar Aurelian Dochia.

Comisioanele percepute de banci la retragerile de numerar in valuta variaza intre 0,3% si 0,75% din suma retrasa, fiind stabilite praguri minime care pornesc de la 1 euro (BRD, Alpha, Bancpost sau RBS) si pot ajunge pana la 5 euro (la ING Bank).

De exemplu, la un depozit de 400 de euro pe trei luni, la o rata a dobanzii de 3% pe an, castigul brut al clientului este de 3 euro, suma din care se retine un impozit de 16%, adica 0,5 euro.

Citeste continuarea pe www.zf.ro!