Marile economii emergente si-au crescut contributia la resursele FMI, la summit-ul G20 de la Los Cabos, Mexic, unde discutiile au fost dominate de criza datoriilor de stat din zona euro si de posibile masuri de restaurare a increderii in moneda unica.

Presedintele Barack Obama si cancelarul german Angela Merkel s-au intalnit in ajunul summit-ului, dupa un schimb de replici in prealabil privind asumarea responsabilitatii pentru criza din Europa. SUA si statele europene fac presiuni asupra Germaniei si cancelarului Merkel, incercand sa determine cea mai mare economie europeana sa accepte masuri suplimentare pentru rezolvarea crizei, scrie Mediafax.

"Presedintele a fost incurajat de ceea ce a auzit privind discutiile din Europa despre strategiile pe care le urmeaza pentru a solutiona criza", a declarat la Los Cabos purtatorul de cuvant al Casei Albe, Jay Carney, citat de Bloomberg.

O intalnire separata intre Obama si liderii celor patru tari europene din G20, Germania, Franta, Italia si Spania, a fost anulata dupa ce participantii la summit au convenit ca au discutat destul despre criza, a declarat o sursa apropiata situatiei.

China, Brazilia, Mexicul, India si Rusia au anuntat contributii suplimentare la FMI pentru a consolida "a doua linie de aparare", a declarat intr-un comunicat directorul general al institutiei, Christine Lagarde. China va aduce 43 miliarde dedolari, potrivit agentiei Xinhua, iar celorlalte patru state le revin contributii de cate 10 miliarde de dolari.

"Exista ingrijorari ca mecanismele de aparare disponibile ar putea fi inadecvate pentru a face fata revarsarii efectelor crizei. Resursele care pot fi mobilizate in prezent de Europa si de FMI sunt mai mici decat ceea ce estimam cu un an in urma, iar criza este mai serioasa", a declarat, la summit, premierul indian Manmohan Singh.

Costul de finantare a Spaniei pe 10 ani a crescut in ultimele zile la niveluri record de la introducerea euro, depasind pragul psihologic de 7% la care Grecia, Portugalia si Irlanda au solicitat finantare externa de la UE si FMI. Rezultatul "pro-euro" al alegerilor de duminica din Grecia nu a calmat tensiunile din piata, randamentele obligatiunilor spaniole continuand sa urce luni.

Guvernul spaniol a cerut weekendul trecut o linie de finantare de 100 miliarde euro de la statele zonei euro pentru salvarea bancilor din Spania, solicitare acceptata in principiu de ministrii Finantelor din zona euro.

Germania continua sa respinga categoric posibilitatea introducerii obligatiunilor comune la nivelul zonei euro, cat si cresterea cheltuielilor publice pentru a stimula economia. Intre timp, Obama a afirmat recent ca criza din zona euro incetineste rata de crestere a numarului de locuri de munca din SUA.

Europa face eforturi pentru "a rupe cercul vicios" dintre banci si datoriile guvernamentale, care agraveaza criza Spaniei, a declarat Lael Brainard, negociatorul sef pe probleme internationale al Trezoreriei Statelor Unite.

"Vedem o tranzitie notabila a discutiilor din Europa catre stimularea cresterii economice si progresul catre uniunea financiara", a afirmat oficialul american.

Statele euro din cadrul G20 isi vor asuma in fata partenerilor internationali angajamentul de a proteja uniunea monetara, potrivit unor extrase dintr-o varianta in lucru a comunicatului pregatit pentru finalul summit-ului din Mexic, care se va incheia marti.

Tarile G20 membre ale zonei euro "vor lua toate masurile necesare pentru a apara integritatea si stabilitatea uniunii, pentru a imbunatati conditiile din pietele financiare si a rupe spirala antrenata intre datoriile de stat si banci", potivit documentelor citate.

Liderii UE se vor reuni peste 10 zile la Bruxelles, unde sunt asteptate discutii privind o mai puternica integrare politica si economica la nivelul zonei euro. Merkel s-a distantat insa de propunerile privind o uniune bancara, afirmand ca masuri precum asigurarea in comun a depozitelor sau obligatiuni unice la nivelul zonei euro nu pot asigura disciplina fiscala si cresterea competitivitatii economice.

Totodata, Merkel a respins zvonurile ca conditiile din acordul de finantare a Greciei ar putea fi relaxate.

"Este important ca noul guvern sa respecte angajamentele asumate. Aceste masuri de reforma nu pot fi relaxate", a afirmat cancelarul german.

Alegerile de duminica din Grecia au fost castigate la limita de partidele Noua Democratie si PASOK, care vor forma probabil un guvern fidel programului fiscal si economic convenit cu UE, FMI si BCE.

China si Indonezia, doua dintre cele mai mari economii emergente, au dat tonul intalnirii din Mexic aratandu-se exasperate de criza datoriilor de stat din zona euro, care dureaza de doi ani si reprezinta o amenintare tot mai serioasa pentru cresterea economica mondiala.

A venit timpul "sa ne asiguram ca facem cu totii ceea ce este necesar pentru a stabiliza sistemul financiar mondial", a declarat presedintele SUA, insa liderii europeni au protestat, afirmand ca nu sunt exclusiv responsabili pentru incetinirea cresterii economice globale.

Premierul italian Mario Monti a spus ca nimeni nu crede ca UE este "singura sursa a problemei", notand ca "criza isi are originile in dezechilibre din alte tari, inclusiv din SUA".