Decizia vizeaza bancile mari, precum Goldman Sachs, HSBC, Detusche Bank sau JPMorgan Chase.

Scopul este ca bancile sa aiba cu siguranta suficient capital pentru a rezista turbulentelor de pe piete, pentru ca guvernele sa nu fie nevoite sa salveze din nou institutiile financiare de la colaps din fonduri publice.

Summit-ul liderilor G20 din 3-4 noiembrie de la Cannes ar trebui sa aduca aprobarea finala a planului de suplimentare a capitalului si sa numeasca bancile afectate.

Suplimentarea va completa rata minima a capitalului de rang intat de 7% din activele ponderate la risc impusa din 2013 de Comitetul de supraveghere bancara de la Basel.

Liderii financiari ai G20 au confirmat de asemenea sambata orarul de introducere a noilor reglementari bancare Basel III, din care face parte si rata minima de 7%.

Bancile se opun acestor prevederi, insa au salutat declaratiile ministrul german al Finantelor Wolfgang Schaeuble, care a aratat ca liderii mondiali nu pun la cale o taxa globala pe tranzactiilef inanciare. Schaeuble a indemnat insa organismele europene sa continue sa elaboreze o metoda de a introduce o astfel de taxa in UE, masura contestata de Marea Britanie.

Alte elemente aprobate de ministrii Finantelor si bancile centrale din statele G20 sunt stabilirea unor mecanisme de lichidare ordonata a bancilor care ajung la colaps, crearea unor "testamente" pentru marile banci, care sa poata fi folosite pentru dezmembrarea si lichidarea ordonata in cazul falimentului, si supravegherea mai intensa a grupurilor financiare mari.

Citeste si:

Cliseele din filmele de groaza, reinventate in economie. Cum se prabuseste o banca atunci cand seful ei insita ca e solida

Cei mai fericiti locuitori din lume. In ce tara se lucreaza cel mai putin si cat muncesc romanii