Legea salarizarii loveste casatoriile. Primarii nu mai vor sa munceasca in week-end
Locuiesti in Bucuresti si vrei sa te casatoresti sambata sau duminica? Gandeste-te la o alta zi, pentru ca autoritatile nu mai organizeaza casatorii civile in zilele libere, deoarece nu se mai platesc orele suplimentare. Ziarele de astazi mai scriu si despre cum pot fi amendate bancile sau operatorii GSM daca iti trimit mesaje nedorite, dar si cum poti sa negociezi cu banca o rata mai mica, in cazul in care ai probleme financiare.
Cateva Oficii de Stare Civila din Capitala au decis sa nu mai organizeze cununiile civile sambata sau duminica din cauza ca nu mai primesc bani pentru orele suplimentare lucrate, scriu jurnalistii de la Ziarul Financiar.
"Stabilisem initial cununia civila sambata, pe 10 aprilie, dar cand am sunat la Primaria Sectorului 3 pentru programare, mi s-a spus ca nu mai sunt obligati sa vina la serviciu in weekend pentru ca nu sunt platiti pentru asta. Mi-au dat de inteles ca se poate organiza evenimentul doar daca se strang mai mult de 10 cupluri. Pana la urma am stabilit-o vinerea, dar asta inseamna ca trebuie sa imi mai iau o zi libera de la serviciu", spune Mihaela Voinea, o tanara de 25 de ani care urmeaza sa se casatoreasca in aceasta primavara.
Cam acelasi raspuns primesc mai toti tinerii care vor sa se casatoreasca in aceasta perioada in Capitala. Potrivit noii legii a salarizarii, orele suplimentare si cele de weekend nu se mai platesc, motiv pentru care autoritatile nu mai vin sambata la serviciu pentru a oficia cununii civile.
Din Gandul aflam ca daca esti client al unei banci sau al unei companii de telefonie mobile si esti nemultumit ca acestea iti folosesc datele personale, poti face plangere la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP).
Anul trecut, circa 428 de romani au depus plangeri prin care au reclamat primirea de mesaje comerciale nesolicitate, sau pentru ca datele lor personale au fost raportate incorect catre biroul de credit, dar si din cauza ca datele lor personale au fost prelucrate ilegal. Autoritatea a efectuat 258 controale, in urma multora dintre acestea fiind aplicate sanctiuni contraventionale in valoare de 76.100 lei (18.000 euro), potrivit jurnalistilor de la Gandul.
Multe dintre plangerile adresate Autoritatii de supraveghere au vizat SMS-urile pe care romanii le-au primit fara ca ei sa-si fi exprimat "consimtamantul expres si neechivoc in acest sens". Astfel, un client al Vodafone Romania a sesizat faptul ca, desi la incheierea contractului cu respectiva companie si-a exprimat optiunea de a nu primi niciun fel de informatii cu caracter comercial, a primit mesaje promotionale prin SMS.
Persoanele care nu mai pot face fata cheltuielilor cu rambursarea creditelor pot apela la o solutie de avarie – refinantarea, scrie Evenimentul Zilei, in editia de astazi. Desi, pe termen lung, aceasta optiune este dezavantajoasa, in aceste vremuri de criza este una fezabila, spun brokerii de credit. Acestia sustin ca familiile cu datorii mari la banca pot apela la un nou imprumut pe o perioada mai indelungata si cu costuri lunare diminuate cu pana la 50%.
Spre exemplu, familia Golea, din Bucuresti, a inceput sa aiba dificultati la rambursarea celor trei credite in derulare plus a unui card de credit. Amandoi au impreuna venituri de 3.900 lei, iar ratele ajungeau la 586 de euro (peste 2.400 lei). Solutia a venit de la brokerul de credite, care le-a propus acoperirea tuturor creditelor cu un imprumut mai mare. Astfel, rata lunara a scazut de la 586 la 363 euro, dar perioada de indatorare este de 28 de ani.
Din Ziarul Financiar mai aflam si cum va arata Catedrala Neamului, cladirea urmand a fi cea mai scumpa contructie de dupa Revolutie.
"Nici mica, nici mare, nici ieftina, nici scumpa", spun reprezentantii Patriarhiei despre cel mai valoros proiect imobiliar din ultimii 20 de ani, Catedrala Mantuirii Neamului, care la peste 120 de metri inaltime va trona peste Casa Poporului si va fi vizibila din orice punct al Capitalei.
Nota de plata pentru constructia Catedralei a fost estimata de presedintele comisiei tehnice Nicolae Noica, fost ministru al lucrarilor publice in guvernarea CDR, la 400 mil. euro, dintre care 200 de milioane sunt alocati pentru constructia "la rosu", iar celelate milioane pentru finisari. Spre comparatie, Cotroceni Park, cel mai scump mall construit vreodata in Romania, a costat aproximativ 300 mil. euro.
Zece firme s-au inscris la Patriarhie pentru a face studiul de fezabilitate pentru proiect, conditiile de participare fiind ca fiecare dintre aceste firme sa fie romaneasca, sa fi construit pana acum cel putin o biserica de dimensiuni mari si sa fi avut contractate lucrari in ultimii cinci ani de cel putin 20.000 de euro, a mai declarat Noica pentru ZF.
Pe acelasi subiect: