S-a votat bugetul! Vezi cum sunt impartiti banii!
Parlamentarii au adoptat, miercuri, in sedinta comuna, Bugetul de stat pe 2011. Au fost 207 voturi pentru si 143 impotriva. Opozitia a anuntat deja ca legea va fi contestata, joi, la Curtea Constitutionala.
Parlamentarii au reluat, astazi, discutiile pe legea bugetului, dupa ce ieri au aprobat bugetele majoritatii ordonatorilor de credite, inclusiv pe cel al Ministerului Finantelor.
Parlamentarii s-au oprit aseara dupa adoptatea bugetul Ministerului Transporturilor, urmand ca in aceasta dimineata sa reia discutiile cu bugetul Ministerului Educatiei.
In sedinta de ieri au mai fost adoptate bugetele ministerelor Dezvoltarii, Internelor, Externelor, Finantelor, Muncii, Agriculturii si Mediului, in general in formele propuse de Guvern.
Miercuri, 22 decembrie
Parlamentul a adoptat, cu 102 voturi "pentru", 7 "impotriva" si o abtinere, bugetul ANI, insa l-a diminuat cu 2,5 milioane de lei, de la 13,524 milioane de lei, la propunerea deputatului UDMR Petru Lakatos.
Si bugetele SRI, SPP, STS si SIE au fost aprobate in plenul Parlamentului, Legislativul acceptand suplimentarea cu cinci milioane de lei a bugetului Serviciului de Informatii Externe.
Bugetul SIE a fost aprobat cu 79 de voturi "pentru" si 45 "impotriva", fiind de asemenea acceptat un amendament care vizeaza suplimentarea cu 5 milioane de lei a sumei alocate institutiei. Anterior suplimentarii, bugetul SIE era de 175,662 milioane lei.
Bugetul SRI, de 907,769 de milioane de lei, a fost acceptat de parlamentari cu 76 de voturi "pentru" si 39 "impotriva".
Bugetul SPP, de 123,087 de milioane lei a fost aprobat cu 76 de voturi "pentru" si 44 "impotriva", iar bugetul STS, de 235,659 de milioane de lei, a fost acceptat tot in forma propusa de Guvern cu 78 de voturi pentru si 46 de voturi impotriva.
Bugetul Ministerului Culturii a fost aprobat de Parlament, cu un amendament acceptat anterior de comisiile de buget-finante privind majorarea creditului de angajament pentru reabilitatea Teatrului National Bucuresti.
Ministerul Culturii a fost aprobat cu 92 de voturi "pentru" si 57 "impotriva". Un singur parlamentar s-a abtinut de la vot.
Potrivit proiectului de lege, bugetul ministerului pentru anul 2011 va fi cu 6,13% mai mic fata de executia preliminara pentru anul 2010, care este de 759.190 mii lei.
Bugetul Ministerului Sanatatii a fost aprobat de Parlament, cu unele amendamente acceptate anterior de comisiile reunite de buget-finante, vizand redistribuiri de fonduri.
Bugetul a fost aprobat cu 96 de voturi "pentru" si 59 "impotriva", fiind de asemenea acceptate toate amendamentele aprobate anterior in comisiile reunite de buget-finante.
Astfel, bugetul Ministerului Sanatatii va fi de 4,417 miliarde lei, mai mare cu 11% fata de proiectia de buget pentru 2010, dar mai mic cu 2,7 miliarde lei fata de executia bugetara pentru anul in curs.
Deputatii si senatorii au adoptat si bugetul Ministerului Educatiei in varianta propusa de Guvern. Reprezentantii PSD si cei ai PNL au sustinut fara succes, timp de doua ore, amendamentele de suplimentare a bugetului educatiei, in final acest buget fiind aprobat cu 94 de voturi "pentru", 64 "impotriva" si doua abtineri.
Potrivit proiectului legii bugetului de stat pe 2011, bugetul MECTS va fi de 8.555.504 mii lei, fata de 8.602.770 mii lei, cat reprezinta executia bugetara preliminata pe 2010, respectiv cu 0,55% mai putin.
Marti, 21 decembrie
Bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului a fost adoptat de parlamentari cu 145 de voturi "pentru" si 45 "impotriva".
Au fost in dezbatere peste 5.000 de amendamente, toate fiind respinse, la fel ca la dezbaterile de la Comisiile reunite de buget finante niciun amendament la bugetul MDRT nu a fost admis.
Parlamentarii au avut alocate 360 de minute pentru dezbaterea amendamentelor, timpul alocat expirand la ora 21.30.
Apoi, parlamentarii au adoptat bugetul Ministerului Finantelor Publice, cu 152 de voturi "pentru" si 46 "impotriva", fiind admis un amendament potrivit caruia incadrarea in numarul maxim de posturi prevazut pentru anul 2011 se face in termen de 3 luni de la data intrarii in vigoare a legii.
Plenul Parlamentului a respins, prin vot, 12 amendamente si a admis un amendament care a fost aprobat initial si de Comisiile reunite de buget finante.
Au urmat bugetele ministerelor Justitiei si Apararii. Bugetul Ministerului Justitiei a fost aprobat cu doua amendamente, 152 de parlamentari votand in favoarea acestuia si 42 impotriva.
Bugetul MApN a fost admis cu 147 de voturi pentru si 44 impotriva, in forma propusa de Guvern.
Parlamentarii au mai adoptat bugetul MAI pe 2011, cu 14 amendamente aprobate anterior in Comisiile reunite de buget finante, 142 de parlamentari votand "pentru" si 42 "impotriva".
Au fost 224 de amendamente respinse si 14 admise anterior in Comisiile reunite de buget finante, timpul alocat dezbaterilor fiind de 30 de minute.
Plenul a adoptat, cu 139 voturi "pentru" si 41 de voturi "impotriva", bugetul ministerului Agriculturii. Parlamentarii au acceptat trei amendamente, dintre care unul admis si doua respinse de catre Comisiile de Buget. Amendamentele admise prevad realocari de sume pentru reabilitarea si modernizarea sistemului de irigatii din Tulcea, pentru acumularea hidro Ialomita si reabilitarea unui canal din amenajarea Pietroiu.
Plenul comun a adoptat, cu 102 voturi "pentru" si 29 de voturi "impotriva", bugetul Ministerului Mediului si Padurilor, admitand un singur amendament, care a fost aprobat si de catre Comisiile de Buget, si respingand 623 de amendamente.
Bugetul Ministerului Muncii a fost aprobat in forma Guvernului de catre plenul Parlamentului cu 142 de voturi "pentru" si 45 impotriva. Bugetul Ministerului Muncii este de 34.149.718 mii de lei.
Bugetul Ministerului Transporturilor a fost aprobat cu 103 voturi "pentru" si 26 "impotriva", in forma propusa de Guvern.
La final, liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, a propus incheierea sedintei de vot si reluarea acesteia miercuri, la 10.30, masura fiind aprobata.
A fost adoptat si bugetul asigurarilor sociale
Plenul comun al celor doua Camere a adoptat, miercuri, bugetul asigurarilor sociale de stat pentru 2011, toate amendamentele propuse de opozitie fiind respinse de majoritatea parlamentara.
Senatorii si deputatii au adoptat forma propusa de Guvern asupra bugetului asigurarilor sociale de stat, respingand principalele amendamente ale opozitiei.
Cele 22 de articole si anexele proiectului bugetului asigurarilor de stat au fost adoptate in forma propusa de Guvern, in plen puterea avand aproximativ 175 de parlamentari, in timp ce opozitia a avut, in medie, 95 de parlamentari.
Votul final la proiectul bugetului asigurarilor sociale de stat este programat miercuri seara.
Pe acelasi subiect: