Grabiti sa plece in vacanta, parlamentarii vor transa, ca in multe alte dati, printr-o apasare de buton sau printr-o ridicare de mana impartirea a 200 mld. lei, cat ar urma sa reprezinte, in 2011, cheltuielile bugetului general consolidat.

Fata de anul trecut, bugetul a ajuns in Parlament cu o saptamana mai devreme (anul trecut a fost transmis Legislativului in ajunul Craciunului, la 24 decembrie), dar nu este sigur ca va intra in vigoare la 1 ianuarie, opozitia amenintand ca il va ataca la Curtea Constitutionala, pe motiv ca se bazeaza pe legi inexistente - legea salarizarii unitare pe care marti Guvernul si-a angajat raspunderea in Parlament, dar care nu este in vigoare, si pe legea unitara a pensiilor care, la fundamentarea bugetului nu era adoptata.

Ar fi pentru prima data cand o lege a bugetului este contestata la Curtea Constitutionala, dar pentru al treilea an consecutiv cand bugetul nu intra in vigoare la 1 ianuarie a anului pentru care a fost elaborat. In 2009, legea bugetului a fost adoptata in luna februarie, iar anul acesta in ianuarie, in sesiune extraordinara.

Citeste continuarea in Ziarul Financiar!