Lazea: Bancile din Romania au fost total netransparente si au profitat cat au putut
Bancile din Romania au fost total netransparente si au profitat cat au putut, dar adancimea pietei financiare este importanta pentru atragerea capitalului strain si nu trebuie afectata de catre stat sau clienti, a declarat economistul sef al BNR, Valentin Lazea.
"Adancimea pietei financiare, daca recunoastem ca este un factor definitoriu si ca atrage investitorii straini ca un magnet, noi ca si stat, ca decidenti, ca clienti, nu trebuie sa facem nimic ca sa lovim in adancimea pietei financiare. Noi ce facem? Avem dubii daca se mentinem sau nu contributia la Pilonul II de pensii (pensiile private obligatorii - n.r), pe piata de capital privatizam odata la trei ani o companie si atunci participatii de doar 5%, in sectorul bancar apare OUG 50", a afirmat Lazea, in cadrul seminarului EU-Cofile, organizat de BNR, Alpha Bank si ARB.
Adancimea pietei financiare se refera la dimensiunea si complexitatea pietei de capital, a sistemului bancar, precum si a celor de asigurari si pensii private.
El a precizat ca Romania a avut o criza financiara, dar nu una bancara, si nu trebuie sa declanseze singura una intrucat efectele sunt grave.
"Crizele bancare s-au lasat de regula, chiar si in statele dezvoltate, cu consecinte foarte nedorite, pe termen foarte lung", a spus Lazea.
El a prezentat un studiu realizat de economistii Carmen Reinhart si Vincent Reinhart privind crizele financiar-bancare in 15 state si efectele acestora asupra ponderii creditarii in PIB.
"Sa luam, de exemplu, Suedia, unde ponderea creditari in PIB a avansat de la 56,1% in 1985 la 72,9% in anul de boom 1989, iar dupa criza financiar- bancara a coborat la 45% in 1996, adica mai putin decat avea la inceput", a spus Lazea, citand studiul.
El a precizat ca ponderea creditarii in PIB se mentine in Romania "de bine, de rau" la aproximativ 40%.
"Daca vrem sa zguduim barca sistemului bancar cu orice dinadins putem sa ajungem cu ponderea creditului in PIB unde eram acum 3-4-5 ani, mult mai mica. Una este transparenta pe care Directiva 48/2008 o cere, si este bine pentru ca bancile din Romania au fost total netransparente si au profitat cat au putut si intr-un fel si-au meritat aceasta soarta. Dar a merge dincolo de transparenta si a le da un bobarnac, pentru ca vezi dom'le trebuie pedepsiti bancherii, iata unde ne poate duce", a afirmat economistul-sef al BNR.
Lazea a mentionat ca declaratiile sunt in nume personal si nu angajeaza in niciun fel banca centrala.
Pe acelasi subiect: