"Un nou trend aparut in piata a fost vanzarea creditelor neperformante ale bancilor active din Romania. In total, imprumuturi cu o valoare nominala de aproape 2 miliarde de euro, din care o parte garantate cu proprietati imobiliare, au fost tranzactionate, iar valoarea acestui tip de tranzactii ar putea creste in 2015. Este probabil ca multe dintre aceste proprietati sa fie puse catre vanzare in viitorul apropiat, crescand astfel oferta de produse secundare", potrivit rsportului JLL.

Potrivit companiei, yieldurile (randamentele investitionale, care arata in cati ani poate fi recuperata investitia intr-un proiect imobiliar) au coborat usor anul trecut, iar continuarea acestui trend depinde de scaderea dobanzilor bancare.

"Diferenta dintre yieldurile din Romania si restul tarilor din Europa Centrala si de Est este in acest moment anulata de diferenta dintre dobanzile bancare care afecteaza in mod deosebit cumparatorii care apeleaza la imprumuturi. Interesul din ce in ce mai crescut al investitorilor noi sau deja existenti care monitorizeaza activ piata cel mai probabil va anima activitatea tranzactionala si va cataliza startul uni nou ciclu de dezvoltare", apreciaza consultantii JLL.

Volumul tranzactiilor, inregistrat in 2014, este estimat de JLL la aproximativ 1,3 miliarde de euro, a doua cea mai ridicata valoare din istorie, iar 2015 este considerat de companie promitator, "datorita unui numar ridicat de proprietati din toate segmentele pietei aflate in faze avansate de negociere".

In ceea ce priveste activitatea de dezvoltare, dar si de inchiriere in acest an, analiza JLL indica o activitate intensa pe toate segmentele pietei. Astfel, oferta de noi spatii de birouri care urmeaza sa fie finalizate in 2015 este de circa 120.000 metri patrati, o valoare similara cu cea inregistrata in 2014.

Si in ceea ce priveste preluarea de spatii, consultantii JLL mizeaza pe un nivel similar cu cel de anul trecut si din 2013, respectiv circa 300.000 metri patrati, insa cu un numar mai mare de pre-inchirieri.

JLL estimeaza ca rata medie de neocupare va scadea usor in 2015, in conditiile in care aceasta a atins in 2014 minimul ultimilor sase ani, respectiv 13,3%, datorita proiectelor nou livrate cu suprafete mari preinchiriate si cererii puternice. Raportat la un stocul modern de spatii de birouri din Bucuresti la 2,16 milioane metri patrati, peste 287.000 metri patrati de birouri sunt goale.

Pe piata de retail, JLL mizeaza pe deschiderea a trei centre comerciale (Coresi Retail Park, Mega Mall si Timisoara Shopping City), cu o suprafata de aproximativ 167.000 metri patrati. Dintre acestea insa, doar Coresi Retail Park (cu o suprafata inchiriabila de 45.000 metri patrati), dezvoltat de catre Immochan in Brasov si Mega Mall (72.000 metri patrati), din estul Bucurestiului, dezvoltat de NEPI, sunt in faza finala de constructie. Pentru Timisoara Shopping City (50.000 metri patrati) anuntat de NEPI, lucrarile de constructie inca nu au inceput.

Spre comparatie, in 2014 au fost finalizate proiecte de retail totalizand 70.000 metri patrati, cea mai mica oferta de centre comerciale noi din 2006 pana in prezent.

Pe piata spatiilor industriale, atractiva anul trecut pentru investitorii in active imobiliare, JLL se asteapta la continuarea cresterii cererii datorita performantelor bune ale economiei, ceea ce ar impinge rata de neocupare in jos.

"Cererea ar putea fi concretizata prin mai multe contracte ale companiilor logistice si din comertul on-line. Aceasta ar putea aduce un val de noi dezvoltari in 2015, in special in Bucuresti. Dezvoltatorii deja existenti sau nou intrati (precum P3) vor urmari sa securizeze cat mai multe pre-inchirieri. Chiriasii industriali vor continua sa se dezvolte in Romania, iar trendul stabilit pe cererea pentru spatii "build to suit" (la cererea chiriasilor, n.r.) va continua", se afirma in raport.

 Datorita nivelului scazut al ofertei si de revigorarea cererii, rata medie de neocupare a scazut in ultimul trimestru al anului trecut la un nivel sub 10% in Bucuresti si 12% in intreaga tara, dintr-un stoc de aproximativ 1,9 milioane metri patrati, din care un milion metri patrati in si langa Bucuresti. Chiriile pe toate segmentele de piata s-au mentinut anul trecut, trend care va continua si in acest an.