Anuntul a survenit la putin timp dupa ce ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, l-a primit in audienta pe ambasadorul Japoniei in Romania, Natsuo Amemiya.

Seful misiunii diplomatice nipone l-a informat pe ministrul roman ca  Executivul Japoniei a luat decizia de a acorda Romaniei un imprumut de tip "Japanese ODA Loan", pentru   extinderea retelei Metrorex spre Otopeni   .

Directorul general al Metrorex, Gheorghe Udriste, a explicat pentru incont.ro ca dupa semnarea contractului de finantare, care este programata pentru primavara acestui an, va trebui sa fie angajat un consultant tehnic, proiectul se va declara de utilitate publica si vor trebui - eventual - facute achizitii publice de terenuri.

"Proiectul ar putea incepe efectiv in a doua parte a anului sau inceputul anului 2011. Ruta va fi Piata Victoriei – Piata Presei Libere si mai departe pe firul DN1 pana la Aeroportul Otopeni", a spus Udriste. El a adaugat ca proiectul, care ar urma sa aiba un cost total de circa 1 miliard de euro, este programat sa fie dat in folosinta in sase –sapte ani de la demarare.

"In afara celor 300 – 315 milioane de euro de la Guvernul Japoniei, statul roman s-a angajat sa contribuie cu alte 300 de milioane de euro, iar restul banilor vor trebui sa fie gasiti din alte surse. Vom vedea…", a adaugat seful metroului bucurestean.

Recent, Metrorex, compania de stat care administreaza reteaua de metrou din Capitala, a mai anuntat si ca are in plan pentru perioada imediat urmatoare punerea in functiune a tronsonului 1 Mai – Parc Bazilescu si inceperea lucrarilor la linia de metrou Drumul Taberei-Universitate.