Isarescu: Unele banci nu au acces la lichiditatea din piata si se imprumuta de la BNR. Banca centrala si-a sporit atentia la situatiile din Grecia si Austria
Mugur Isarescu
Unele banci nu au acces la lichiditea din piata, care este suficienta, dar repartizata neuniform in sistemul bancar, astfel ca prefera sa se imprumute de la Banca Nationala la licitatiile saptamanale, a declarat marti guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, precizand ca "lucrurile ar mai trebui rodate".
"Exista in continuare lichiditate suficienta in piata, dar nu este uniform repartizata, este repartizata la cateva banci. (...) Cand am facut luni turul de piata, am constatat ca erau banci care, avand acces limitat la obtinerea lichiditatii in piata, ne-au anuntat ca ar prefera sa se imprumute de la Banca Nationala la licitatiile saptamanale pentru ca nu aveau acces in piata", a afirmat Isarescu la briefingul de presa, dupa sedinta Consiliului de Administratie pe probleme de politica monetara, potrivit Mediafax.
El a punctat ca sunt lucruri care ar mai trebui "rodate" intre bancile din sistem, insa a aratat ca rolul bancii centrale este cateodata si de intermediar.
Isarescu a reiterat ca sistemul bancar romanesc este solid din punct de vedere al solvabilitatii si al lichiditatii, in contextul situatiilor din Grecia si Austria, precizand totodata ca lichiditatea se poate diminua in conditii de tensiune si neincredere.
"In conditii de tensiune, de neincredere, mai ales lichiditatea se poate diminua, poate sa apara o segmentare a pietei", a spus Isarescu.
Guvernatorul a mentionat ca banca centrala si-a sporit atentia la situatiile din Grecia si Austria pentru ca reprezinta tarile care au contribuit cu cea mai mare pondere in capitalul investitional in sistemul bancar romanesc.
"In consecinta, situatia poate sa fie prezentata cam in felul urmator: avem banci romanesti, dar cu capital strain, dependenta de ce se intampla in cele doua tari nu e directa, dar prin intermediul investitorilor, influenta indirecta poate sa fie importanta. La acest lucru se adauga impactul psihologic, cum reactioneaza pietele. Asadar, nu numai ca urmarim cu mare atentie cele doua sisteme bancare din cele doua tari, dar suntem pregatiti de interventie pentru orice fel de scenariu", a concluzionat Isarescu.
Pe piata din Romania sunt prezente cele mai mari banci din Grecia, respectiv National Bank of Greece, Alpha Bank, Eurobank Ergasias si Piraeus Bank. Criza datoriilor din Grecia afecteaza grav sistemul bancar din aceasta tara. In februarie, depozitele bancare din Grecia au scazut la cel mai redus nivel din ultimii 10 ani, din cauza blocajului politic dintre guvernul elen si creditorii tarii, care sporeste riscul unei iesiri a tarii din zona euro.
In aceste conditii, Banca Centrala Europeana (BCE) a suplimentat pentru a patra oara de la inceputul lunii martie fondurile disponibile bancilor elene prin programul de finantare de urgenta ELA (emergency liquidity assistance), urcand plafonul cu circa 1 miliard de euro, la peste 71 miliarde de euro.
Cele mai mari banci din Austria, respectiv Erste Group Bank, Raiffeisen Bank International si UniCredit Bank Austria, se confrunta la randul lor cu probleme legate de modificarea politicii statului austriac in domeniul sprijinului acordat institutiilor de credit in cazul unor probleme. Prin contrast cu disponibilitatea anterioara de a acorda sprijin de stat, Austria a devenit un promotor al unor noi reguli europene de rezolvare a crizelor bancare mai degraba prin contributia investitorilor decat prin fonduri publice.
In acest context, un analist al Fitch Ratings, Patrick Rioual, a avertizat la jumatatea lunii martie ca ratingurile Erste Group Bank si UniCredit Bank Austria ar putea fi reduse cu doua trepte, la nivelul BBB+, iar cel al Raiffeisen Bank International cu trei trepte, la BBB. Rioual a notat faptul ca intarirea capitalului va fi cea mai mare provocare pentru cele trei banci in urmatorii doi ani.
Pe acelasi subiect: