"Tema principala referitoare la datoria publica este dezbatuta pe mai multe fatete. (...) Nu este epuizata si nu dam verdicte, o lansam catre dezbaterea publica. Aceasta dezbatere va cuprinde, mai devreme sau mai tarziu, si clasa politica, pentru ca este vorba de viitorul Romaniei, de o integrare sustenabila, serioasa, de durata in Uniunea Europeana si, de asemenea, de apropierea sanatoasa a nivelului de trai. Adica dezbaterea sa duca la acea situatie ca pentru Romania sa nu se faca un clip publicitar cu formula pe care o auzim in prezent pentru Grecia 'ne-am culcat bogati si intr-o dimineata ne-am trezit saraci'. (...) Reclama reflecta faptul ca banii imprumutati nu sunt donati! Si momentul in care trebuie sa dai bani inapoi este dramatic, nu numai pentru o tara, dar si pentru orice familie", a precizat Isarescu.

Potrivit guvernatorului, in prezent, datoria publica este sustenabila si poate sa mai creasca, insa doar odata cu economia, astfel incat ponderea datoriei publice in PIB sa ramana constanta.

"Cresterea continua a ponderii datoriei in PIB poate deveni periculoasa, contraproductiva si sa duca spre situatii extrem de dificile", a mai spus el. 

Seful BNR a subliniat faptul ca sustenabilitatea din perspectiva stabilitatii macroeconomice este o componenta esentiala a cresterii economice de durata. In acest context, el considera ca trebuie sa se stabileasca o traiectorie a datoriei publice pe urmatorii ani, astfel ca aceasta sa fie sustenabila, indiferent de evolutia creditarii, care creste odata cu economia si scade in perioadele de stagnare sau de recesiune.

"Creditul este prociclic, pentru ca asa functioneaza piata. (...) Politicile macroeconomice trebuie sa fie anticiclice pentru a contracara caracterul prociclic al pietelor financiare", a precizat Mugur Isarescu. 

Un alt mesaj cuprins in raport se refera la necesitatea explicarii si respectarii MTO (medium terme objectiv - n.r.).

"Am remarcat doua sau trei confuzii majore (cu privire la MTO): ca este o cifra aruncata, cineva a pus-o acolo cu asemenea rautate incat nu ne lasa sa ne dezvoltam, ca e o conspiratie. A doua este ca Romania nu se poate indatora (din cauza acestui MTO - n.r.). Ambele sunt confuzii majore. Chiar cu un MTO de 1% Romania se poate indatora (...) iar daca economia creste cu 3%, ponderea datoriei in PIB scade. Deci asiguri doua lucruri dintr-o data: pe de o parte readuci datoria publica pe o traiectorie descendenta pentru a te pregati pentru viitoarea recesiune, care apare inevitabil, si in al doilea rand te gandesti la acel deficit structural de 1% ...ce faci cu el? Finantezi in continuare consumul, cheltuieli sociale, sau incepi sa te gandesti a la long", a explicat Isarescu. 

In opinia sa, micsorarea decalajelor dintre Romania si celelalte tari europene reprezinta un proces care nu se face peste noapte, ci este de durata si trebuie facut sistematic.

"Este un proces pe generatii! Nu trebuie facut peste noapte, dupa care sa urmeze o cadere rapida. Foarte important este ca, in Romania, cresterea economica, superioara mediei din UE, sa fie a la long. De aceea vorbim si despre PIB-ul potential: cat poate creste economia ca aceasta crestere sa fie de durata, nu pe termen scurt", a explicat Isarescu.