"Premierul trebuie sa aiba sub 60 ani, eu am depasit varsta. In situatia de azi, un premier trebuie sa fie in vigoare. E greu sa-ti mai asumi aceasta responsabilitate. Ca prim-ministru iti trebuie ochi in jurul capului si mai ales in spate. Pozitie foarte grea, iti trebuie atentie distributiva, sa aloci timp la problemele cele mai diverse", a explicat el.

Isarescu a mai spus ca in Romania toti isi dau cu parerea despre curs, agricultura si politica si a criticat policienii care omit sa vorbeasca despre lucrurile serioase din economie.

"Societatea nu trebuie sa fie nepregatita in a sti ca va da cu capul de un zid, cand isi permite sa cheltuiasca cu mult mai mult decat produce, obtine ca venituri, si nici sa se mire cand creditorii externi, cei care ne-au acoperit numitul gol de finantare, ne intorc spatele, si nu neaparat din rea-credinta", a subliniat Mugur Isarescu.

El a avertizat ca sunt multe pericole in actuala situatie de criza.


"Un mare economist spunea ca investitorii sunt niste animale sperioase. La un prim semnal de dezechilibru, fug cu banii, pentru ca de multe ori si ei lucreaza cu banii altora si trebuie sa protejeze aceste sume", a punctat seful BNR.

Oficialul Bancii Centrale a mai spus ca fondurile care au intrat in Romania in 2006-2008 pot fi echivalate cu foarte multe imprumuturi luate de la banci, din strainatate.

"Intrarile private au creat boom-ul, cresterea exponentiala. Daca ar trebui sa invatam ceva e faptul ca  economia de piata are un ciclu, mai multe cicluri, pe termen mai scurt, mai indelungat", a adaugat el.

Potrivit guvernatorului BNR, a face bani este o "afacere grea", care necesita multe eforturi.

"Trebuie sa te implici - Prima confuzie. A doua – ca mediul acesta de afaceri poate sa fie impovarat cu o fiscalitate excesiva. La noi, chiar daca nivelul impozitelor nu e excesiv, cu exceptia CAS, numarul lor e impovarator", a declarat guvernatorul in interviul difuzat de TVR 2.

Isarescu a criticat din nou biorocratia din Romania, spunand ca si el in calitate de producator de vin (pentru ca detine vie si produce vin) a constatat cat de multe drumuri trebuie facute la ghisee si "cum trebuie sa te apleci".


"De ce trebuie completate hartii, sa faci multe drumuri pentru trei hartii, numai ca sa justifici o activitate a unora, sa ai un aparat mai stufos? Ati vazut cat de greu se revine dupa ce ai creat acest aparat administrativ stufos, pentru ca fiecare isi pazeste locul de munca", a mai spus seful BNR.

El a mai declarat ca este pentru flexibilizarea raporturilor de munca, astfel incat angajatorii sa poata renunta mai usor la angajati.

Intrebat cumar putea fi incurjat un tanar sa inceapa o afacere si daca este o solutie plecarea din Romania, seful Bnacii Centrale a dat spus ca in cazul lui a emigra nu este o oportunitate, iar copii lui, "desi au invatat la Harvard" s-au intors in tara.

"Tanarul trebuie educat de la inceput in ideea ca lucram intr-o economie de piata, de a lucra cu probabilitati, nu cu verdicte, cu certitudini", a mai aratat guvernatorul.

"In primul rand, nu trebuie sa descurajam munca prin impozite foarte mari... Ma sperie ca tinerii nu vor avea cu ce sa-mi plateasca pensia...Economia are multe capcane, foarte putini contribuie, iar prin contributii foarte mari descurajam munca", a mai punctat Isarescu.