Analistii caracterizeaza modificarea adusa de BNR ca fiind "mai putin restrictiva" si spun ca reprezinta "o gura de oxigen pentru banci". Rezervele minime obligatorii se aplica pentru pasivele cu scadenta reziduala mai mica de doi ani la finele perioadei de observare, iar ratele RMO sunt de 15% la lei si 20% la valuta. Pentru pasivele cu scadenta reziduala de peste doi ani rata RMO este zero.

Banca centrala a aprobat recent un regulament care prevede ca "pentru mijloacele banesti in moneda nationala si in valuta cuprinse in baza de calcul a RMO, care au o scadenta reziduala mai mare de 2 ani de la sfarsitul perioadei de observare si care nu prevad clauze contractuale referitoare la rambursari, retrageri, transferari anticipate, precum si pentru imprumuturile nerambursabile in moneda nationala si in valuta, BNR poate stabili rate diferentiate ale RMO".

Conform explicatiilor transmise de BNR pentru ZF, regulamentul elimina conditia anterioara ca scadenta initiala a pasivelor sa nu fie modificata prin prelungiri/reinnoiri ulterioare, fiind astfel suficienta indeplinirea a doar doua criterii pentru ca aceste pasive sa beneficieze de rata RMO de 0%.

Cele doua criterii sunt: 1. scadenta reziduala a surselor atrase respective este mai mare de doi ani de la finele perioadei de observare; 2. contractele care stau la baza acestor operatiuni nu au prevazute clauze referitoare la rambursari, retrageri, transfera ri anticipate.

BNR a operat trei reduceri succesive ale dobanzii-cheie, pana la 5,5% pe an, insa pana acum "semnalul" nu a ajuns la clientii bancilor. Rezervele minime obligatorii pentru pasivele in valuta au fost reduse ultima oara in primavara anului trecut, cu 5%, de la 25%.

Citeste mai multe pe www.zf.ro