Isarescu: FMI si-a asumat rolul de coordonator al politicilor economice in Romania. Noi nu prea vorbim intre noi, avem probleme de feudalism tarziu
Mugur Isarescu, guvernator BNR
Cel mai mare beneficiu obtinut de Romania in relatia cu Fondul Monetar International este faptul ca institutia si-a asumat rolul de coordonator al politicilor economice, a declarat miercuri guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, referindu-se la necesitatea unei politici economice corect dozate, in conditiile in care reformele structurale continua sa fie intarziate, scrie Agerpres.
"Cu ce ne-a ajutat pe noi cel mai mult FMI, ca sa dau si eu un verdict dupa atatia ani de colaborare cu ei? Faptul ca mixul de politici a avut o anumita consistenta. Pentru ca noi nu prea vorbim intre noi, avem probleme de feudalism tarziu, sa spun asa. Si ei mergeau din loc in loc, de la institutie la institutie si spunea "stai domnule ca ce faci aici nu prea se leaga cu ce face celalalt", a explicat guvernatorul BNR.
In opinia sa, reformele structurale sunt, in continuare, cele mai intarziate, iar a incerca sa contracarezi efectele acestor intarzieri cu parghii fiscale sau monetare poate duce la probleme mai mari.
"Cele mai intarziate sunt reformele structurale. Degeaba incerci sa apesi pe parghii fiscale sau monetare, de la un anumit punct incolo e ca si cum ai lua in exces un medicament in ideea ca il compensezi pe altul. Nu! Daca dozajul nu este bun, mai faci o intoxicatie sau ceva mai rau", a explicat Isarescu.
Potrivit guvernatorului BNR, dozajul dintre masurile de politica economica este mult mai important decat fiecare masura in parte.
"Dozajul este mai important decat medicamentul. Cred ca este foarte tare aceasta remarca si pentru politica economica. Dozajul intre diverse elemente de politica monetara combinate cu diverse instrumente de politica fiscala. Acest dozaj este mai important decat orice alta masura de politica monetara sau fiscala", a subliniat Isarescu.
El a mai spus ca trebuie intarita si legatura dintre politici si piata muncii, care, de asemenea, par destul de indepartate. "Cum a ajuns America, sau banca centrala, sa spuna ca nu mai tinteste inflatia ci rata somajului", a exemplificat guvernatorul BNR.
Mugur Isarescu a tinut sa precizeze ca Banca Nationala are rolul de a sprijini publicarea unor lucrari de specialitate in politica monetara, astfel incat mesajele sa fie mai bine intelese de public.
Mai multe despre:
#Mugur Isarescu#FMI
Pe acelasi subiect: