Isarescu cearta bancile, pentru ca nu finanteaza micile afaceri: ''Nu puteti sa faceti profit doar din plati si schimburi valutare. Populatia este supraindatorata, mergeti catre IMM-uri"
''Bancile trebuie sa dea drumul robinetului de bani pentru micile afaceri'', asta le-a transmis guvernatorul BNR sefilor de banci.
''Nu puteti sa faceti profit doar din plati si schimburi valutare'', le-a mai spus Mugur Isarescu bancherilor, avand in vedere ca multi dintre ei s-au ferit sa le dea imprumuturi patronilor. Acum, pentru firmele mici, un imprumut de la banca poate fi chiar o misiune imposibila.
Mugur Isarescu, guvernatorul BNR: "Populatia este indatorata, chiar supraindatorata, directia este clara: numai catre IMM-uri trebuie sa mergem, dar IMM-urile sunt slab capitalizate."
Datele Consiliului Micilor Afaceri confirma situatia. 80% dintre patroni se finanteaza singuri si doar 2 din 10 apeleaza la credite bancare. Iar pentru firmele mici, nou infiintate, obstacolele sunt aproape de netrecut.
Florin Jianu, reprezentant Consiliul IMM-urilor: "E vorba de pretul creditului sau dobanzile prea ridicate. Peste jumatate dintre start-up-uri nu au garantii pe care sa le aduca. Sunt necesare mult prea multe acte si e dificil sa accesezi o finantare bancara."
Specialistii financiari cred ca bancherii nu ar avea de ce sa spuna ''nu'' firmelor serioase care vor sa obtina credite.
Irina Chitu, director portar financiar: "Bancile sunt solide, bine capitalizare, au foarte multe depozite. Putem sa dam credite si sa finantam economia romaneasca."
Unii bancheri sustin insa ca nu gasesc suficienti clienti seriosi, adica afaceri care sa faca suficienti bani cat sa dea inapoi creditul. Dintr-un total de 450.000 de afaceri mici si mijlocii, mai putin de 20% au profit, spun sefii bancilor.
Sergiu Oprescu, presedintele Asociatiei Bancilor: "In momentul de fata se simte o revigorare din punct de vedere al creditarii, chiar daca inca poate timida, dar avem conditii pentru a vedea o crestere pe sold."
In afara de banii de la banci, micile afaceri pot obtine si bani de la Comisia Europeana sau prin programele nationale dedicate antreprenorilor. Numai ca atat programele europene, cat si cele cu bani de la bugetul de stat, au mari intarzieri.
Pe acelasi subiect: