“Creditul are o perioada de mare euforie, cand il iei, si pe urma o perioada de mare durere, cand incepi sa-l dai inapoi”. Sfaturile guvernatorului BNR pentru cei care vor sa se imprumute
Romanii trebuie sa fie mai prudenti atunci cand se inhama la credite bancare, mai ales pe termen lung, spune guvernatorul Mugur Isarescu.
“Creditul, am mai spus-o de cateva ori aici, are o perioada de mare euforie, dureaza cateva zile, cand il iei si pe urma o perioada de mare durere cand incepi sa-l dai inapoi. Si aceasta mare durere poate sa dureze si 20 de ani, 30 de ani. Am ajuns robul bancii! Ai ajuns robul a ceea ce ai facut cu banii. Daca ti-ai facut o casa esti robul casei, nu neaparat robul bancii", a explicat Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.
Creditele acordate populatiei si firmelor au crescut cu 1,5% in martie fata de luna precedenta, la 223,1 miliarde lei (49 miliarde euro), dupa un avans de 0,8% in februarie, in timp ce ritmul anual de crestere a urcat la 3,1%, nivel neatins din octombrie 2012, arata datele Bancii Nationale a Romaniei.
Imprumuturile in lei au crescut cu 2,4% comparativ cu februarie, la 129,9 miliarde lei, si cu 14,1% fata de martie 2016.
Pe componenta in lei, soldul creditelor acordate populatiei a urcat cu 2% fata de luna precedenta si cu 22,6% fata de martie 2016, la 68,4 miliarde lei.
Creditele in lei acordate firmelor au crescut cu 2,9% fata de februarie si cu 6% fata de a treia luna a anului trecut, la 61,5 miliarde lei.
Pe partea in valuta, imprumuturile acordate populatiei s-au contractat cu 0,4% - la valoarea echivalata in lei - in martie fata de luna anterioara, pana la echivalentul in lei a 45,7 miliarde lei, iar creditele in valuta acordate companiilor au urcat cu 0,9%, pana la echivalentul a 47,5 miliarde lei.
In ultimul an, soldul imprumuturilor in valuta acordate de banci populatiei si firmelor a coborat cu 9,1%. In urma evolutiei, la finalul lui martie, valoarea creditelor in lei a ajuns la 58,2% din valoarea totala a creditelor acordate de banci populatiei si firmelor, in timp ce creditele in valuta nu mai reprezinta decat 41,8%.
Pe acelasi subiect: