BNR descurajează investițiile în monede virtuale, pe care le consideră “active speculative, extrem de volatile şi riscante”
Banca Naţională a României clasifică monedele virtuale, precum Bitcoin, drept active speculative, extrem de volatile şi riscante, menţionând că descurajează orice fel de implicare în legătură cu acestea, inclusiv din perspectiva furnizării de servicii pentru entităţile care oferă servicii de investiţii sau de tranzacţionare a acestor monede, potrivit unui comunicat al băncii.
"În contextul evoluţiei schemelor de monede virtuale, inclusiv a riscurilor asociate acestora, Banca Naţională a României îşi întăreşte poziţia exprimată prin comunicatul emis în martie 2015, când atrăgea atenţia asupra riscului ridicat de pierdere a sumelor investite în astfel de monede. Banca Naţională a României semnalează o creştere a interesului populaţiei faţă de monedele virtuale, în special Bitcoin, atât din perspectiva deţinerii şi tranzacţionării acestora, cât şi ca afacere. Pe fondul lipsei reglementărilor şi a lipsei supravegherii schemelor de monede virtuale, la nivel global, precum şi a diversificării acestora, s-au amplificat riscurile financiare şi reputaţionale la nivelul deţinătorilor", se menţionează în comunicat.
Totodată, având în vedere creşterea exponenţială din ultima perioadă a preţului majorităţii monedelor virtuale, şi a fluctuaţiilor foarte mari înregistrate de acestea pe perioade foarte scurte, instituţia clasifică monedele virtuale drept active speculative, extrem de volatile şi riscante.
"În scopul evitării manifestării riscului reputaţional la nivelul instituţiilor de credit, Banca Naţională a României, în calitatea sa de autoritate de supraveghere a acestora, descurajează orice fel de implicare în legătură cu monedele virtuale, inclusiv din perspectiva furnizării de servicii pentru entităţile care oferă servicii de investiţii sau de tranzacţionare a acestor monede. Banca Naţională a României va continua să monitorizeze evoluţia schemelor de monede virtuale din perspectiva manifestării unor potenţiale riscuri asupra sistemului financiar, cu menţiunea că, în prezent, datorită volumelor foarte mici, aceste scheme nu reprezintă o ameninţare la adresa stabilităţii financiare din România", se mai arată în comunicatul băncii centrale.
JPMorgan, Bank of America şi Citigroup interzic achiziţiile de Bitcoin şi alte monede virtuale cu cardurile lor de credit, pentru că bancile nu vor să suporte riscurile asociate cu tranzacţiile respective.
Bank of America a început de vineri să refuze tranzacţile cu cardurile băncii pe platformele de tranzacţionare a monedelor virtuale. Măsura se aplică tuturor cardurilor de credit personale şi de afaceri ale clienţilor, dar nu şi cardurilor de debit, a explicat purtătorul de cuvânt al băncii, Betty Riess. Vineri seara, şi Citigroup a anunţat că va opri toate achiziţiile de monede virtuale efectuate cu cardurile de credit ale băncii.
Totodată, autorităţile de la Beijing şi-au anunţat intenţia de a elimina toate tranzacţiile cu criptomonede care se mai realizează încă în China, prin blocarea accesului la platformele de tranzacţionare din străinătate şi retragerea aplicaţiilor acestora de pe platformele mobile locale.
Bitcoin a scăzut, luni, pentru a cincea zi consecutiv, cu peste 20%, sub nivelul de 7.000 de dolari pe unitate, după ce și banca britanică Lloyds s-a alăturat unui număr tot mai mare de instituţii financiare care au interzis tranzacţiile cu criptomonede prin intermediul cardurilor de credit.
Pe acelasi subiect: