Indicele privind increderea companiilor straine in mediul de afaceri din Romania a urcat de la 14 puncte in perioada octombrie-ianuarie la 28 de puncte in februarie-aprilie, scrie Mediafax.

O imbunatatire mai puternica decat Romania, de 22 de puncte, a inregistrat doar Ungaria, tara pentru care perceptia ramane insa predominant negativa, cu o valoare a indicelui de -9.

Increderea companiilor atinge cel mai ridicat nivel in Rusia, (58 puncte), urmata de Polonia (38 puncte), Cehia (30), Romania (28), Croatia (27), Ucraina (26), Slovacia (25), Serbia si Muntenegru (22), Bulgaria (20), Slovenia (17) si Ungaria (-9).

Mediul de afaceri din Europa Centrala si de Est a devenit mai atragator in perioada februarie-aprilie, intrucat au crescut increderea investitorilor privind perspectivele economice si optimismul privind operatiunile din regiune. Indicatorul la nivelul regiunii a urcat de la 14 puncte la 24 de puncte.

La sondaj au participat 400 de companii internationale cu sediul regional in Austria, care administreaza 1.400 de companii in 19 state din Europa Centrala si de Est.

Companiile au avut trei variante de raspuns, pozitiv, neutru si negativ. Indicele indica dirferenta dintre raspunsurile pozitive si cele negative. O valoare peste zero semnaleaza mai multe raspunsuri pozitive decat negative, iar una sub zero ca raspunsurile negative le depasesc pe cele pozitive.