În ultimul trimstru al anului trecut, conomia României a crescut cu 6,9%, după un avans de 8,8%, în trimstrul anterior.

"Faţă de acelaşi trimestru din anul 2017, Produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 4% pe seria brută şi cu 4,2% pe seria ajustată sezonier. Seria ajustată sezonier a Produsului intern brut trimestrial a fost recalculată ca urmare a includerii estimărilor pentru trimestrul I 2018, fiind înregistrate diferenţe faţă de varianta publicată în 5 aprilie 2018", precizează INS.

Comisia Europeană (CE) a menţinut estimările referitoare la creşterea economiei României în 2018, la 4,5%, iar pentru 2019 se aşteaptă la un avans de 3,9%, potrivit previziunilor economice de primăvară publicate în data de 3 mai de Executivul comunitar.

Banca Mondială a anunţat recent că economia României va înregistra un avans de 5,1% în 2018, însă a avertizat că această creştere este peste potenţial. O creştere economică de 5% este preconizată şi de Fondul Monetar Internaţional, în timp ce Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) estimează o creştere de 4,6% în 2018 şi de 4,2% în 2019.

Comisia Naţională de Prognoză estimează că avansul economiei în acest an va fi de 6,1%, urmat de creşteri de 5,7% în 2019 şi 2020 şi de 5% în 2021.

În 2017, economia România a consemnat un avans de 6,9%, comparativ cu anul precedent, în 2016 a crescut cu 4,8%, cel mai înalt ritm de după 2008, iar în 2015 a avansat cu 3,9%.

Citește și: Ce înseamnă inflația record din aprilie în bugetul familiei. Mâncăm 6 ouă în loc de 10, cumpărăm o pâine mai puțin pe lună și ar trebui să stăm 5 zile pe întuneric

Bloomberg estimează o încetinire a avansului economic în România, Cehia, Ungaria şi Polonia

Chiar dacă cifrele arată bine, creșterea din ultimele trimestre arată o încetinire a avansului economic. Potrivit unei analize Bloomberg, încetinirea se datorează producției industrial reduse, care nu a reusșit să compenseze majorarea cheltuielilor și creșterea salariilor, scrie Agerpres.

În aceeași categorie intră și Cehia, Ungaria şi Polonia, care vor raporta probabil o creştere mai redusă decât în trimestrul patru din 2017, așa cum s-a întâmplat în România.

Economiștii chestinați de Bloomberg se așteaptă ca expansiunea în Bulgaria şi Slovacia să accelereze. Întregul grup va depăşi însă avansul zonei euro - cel mai mare partener comercial al regiunii - care se estimează că va înregistra o creştere de 2,5% în primul trimestru din 2018.

Nivelul record scăzut al şomajului şi stimulentele fiscale au sprijinit cheltuielile de consum şi avansul economiei, din statele baltice şi până la Marea Neagră. Totuşi, economiştii cred că avansul economiei a atins nivelul de vârf, iar politicile fiscale şi monetare se vor înăspri, pe fondul reapariţiei inflaţiei.

Comisia Europeană (CE) estimează o încetinire economică anul acesta pentru toatele foste state comuniste din UE, cu excepţia Bulgariei şi Slovaciei.

"Anul trecut, avansul economiei a atins nivelul de vârf pentru majoritatea ţărilor, în special datorită majorării consumului. Dar nu cred că asta va ajuta şi în viitor - a fost un motor puternic al creşterii economiei româneşti, dar chiar şi acolo a încetinit considerabil anul acesta, în timp ce în alte ţări datele fiscale nu sugerează o relaxare fiscală semnificativă", a apreciat Zoltan Arokszallasi, analist la Erste Bank Ungaria.

România, ţară membră a UE cu cel mai rapid ritm de creştere în 2017, a continuat să conducă grupul, chiar dacă expansiunea a încetinit în trimestrul patru din 2017.

Boom-ul consumului gospodăriilor, sprijinit de reducerile de taxe şi de majorarea salariilor, se atenuează gradual, iar cea mai rapidă inflaţie din ultimii cinci ani a determinat deja trei majorări ale ratei dobânzii. Deşi sunt estimate noi creşteri ale costurilor de împrumut, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a afirmat săptămâna trecută că instituţia nu va majora "prea mult" dobânda pentru a evita o frânare a creşterii.

Polonia, cea mai mare economie a regiunii, ar urma să înregistreze un avans de 4,8%, uşor sub nivelul din trimestrul patru din 2017, deoarece cheltuielile de consum se normalizează, după stimulentele fiscale.

Expansiunea Slovaciei va accelera probabil uşor la 3,6% în primul trimestru din acest an. Guvernul se aşteaptă ca PIB-ul să înregistreze un avans de peste 4% în 2018 şi în 2019, după demararea producţiei la noua fabrică Jaguar Land Rover.