“Incepand cu data de 21 ianuarie 2017, nivelul avansului minim solicitat pentru credite ipotecare va fi redus la 15%, fata de 25% in prezent. Dobanda la credite ipotecare, pentru un avans de 15%, va ramane egala cu 4,3% (ROBOR3M+3,4%). Pentru un avans mai mare sau egal cu 25% din pretul de achizitie al locuintei, dobanda se va reduce cu 0,45 puncte procentuale, ajungand la 3,85% (ROBOR3M+2,95%)”, se mentioneaza in comunicat.

Potrivit documentului, aceasta decizie are la baza analiza efectelor Legii darii in plata, de la momentul intrarii in vigoare a acesteia, in data de 13 mai 2016.

“Numarul de cereri de dare in plata primite din partea clientilor ING a fost destul de redus, de ordinul zecilor. Clientii cu probleme reale in ceea ce priveste plata ratelor au primit solutii individuale de restructurare'” se mai arata in comunicat.

De asemenea, sunt asteptate clarificarile Curtii Constitutionale pe marginea aspectelor potential neconstitutionale ale legii, semnalate atat de ING, cat si de celelalte banci.

“Am decis sa reducem avansul de la 25% la 15% pentru a face creditul de achizitie a unei locuinte mai accesibil si a raspunde astfel cererii de credite ipotecare, care a ramas constanta pe parcursul anului trecut. Ne-am luat un orizont de timp de sase luni pentru a reevalua nivelul avansului solicitat pentru creditele ipotecare, suficient pentru a observa evolutia, dar si particularitatile solicitarilor de dare in plata primite. Asteptam curand si clarificarile Curtii Constitutionale in ceea ce priveste aspectele potential neconstitutionale ale Legii darii in plata”, a declarat Stefan Radu, director Dezvoltare Produse Retail din cadrul bancii.

In cazul creditelor de investitii imobiliare si a celor de consum garantate cu ipoteca, conditiile de acordare raman nemodificate, suma acordata neputand depasi 65% din valoarea evaluata a imobilului adus in garantie (avans de 35% - n. r.).

“Pentru toate creditele garantate cu ipoteca, mai putin cele de consum, perioada maxima de rambursare nu va putea depasi 30 de ani. Creditele de consum garantate cu ipoteca vor putea fi rambursate ca si pana acum, pe o perioada de maximum 5 ani”, se mai arata in comunicatul citat.