Astfel ca aceeasi banca poate solicita avans de 15, 25 sau 35%, in functie de client. In prezent doar 5 banci au in oferta credite ipotecare cu avans de 15 la suta. Dar, in cazul BCR de exemplu, oferta este valabila doar in 42 de orase din tara.

Irina Chitu, director FinZoom: "Exista o singura banca care ofera avans 15 % fara nici o conditie, restul trebuie sa fie ori prima locuinta, ori sa aduca un alt imobil in garantie pe langa cel pe care il cumpara, sa fie situat imobilul in anumite localitati unde banca considera ca nu va scadea piata pe termen lung drastic sau pe o perioada mai scurta de timp, nu pe 30 de ani cum ofera toate bancile din piata, ci doar pe 20 de ani."

Una din banci a scazut avansul de la 35 la 20 la suta, in 30 de localitati din tara. In celelalte avansul poate ajunge si la 45 la suta.

Catalin Maunteanu, director persoane fizice Raiffeisen Bank: "Criteriile care au stat la baza cumuleaza atat indicatori din piata imobiliara, evolutii ale pietei imobiliare din respectivele zone cat si indicatori de potential economic"

Specialistii spun ca acum calculele sunt mult mai complicate.

Anca Bidian, director Kiwi Finance: "Acum in calificarea unui client si in probabilitatea de a accesa un credit ipotecar mai avem cateva criterii in plus fata de ce aveam pana acum. Sigur ca mai avem putin si ajungem sa vedem daca e cu basca sau fara basca ca sa stie ca daca achizitioneaza pe strada X are avansul asta, dar daca gaseste in imobil doua strazi mai incolo s-ar putea sa aiba un avans mai mic sau mai mare."

Avansul poate fi redus insa cu o garantie ipoetcara suplimentara.

Catalin Munteanu, director persoane fizice Raiffeisen Bank: "Garantia suplimentara poate sa diminueze avansul. Se majoreaza valoarea de garantie a intregului credit, astfel incat strict din perspectiva Legii darii in plata exista o protectie mai mare fata de riscul de dare in plata."

In acest moment cel mai mare avans este de 45%.