Incredibil, dar adevarat: Exista inca dobanzi de pana la 15% la economiile in lei!
Dupa ce BNR a redus dobanda sa de referinta la 6,25%, bancile s-au grabit sa micsoreze si ele dobanzile. Evident, mai repede pe cele la depozite, decat pe cele la credite. Astfel, pe piata rar mai gasim randamente chiar si de 8%. Cu toate acestea, exista in acest moment dobanzi de 13-15%. Pentru ce tipuri de produse si cat de avantajoase se dovedesc ele aflam in continuare.
Randamente foarte mari gasim la depozitele cu dobanda progresiva, care creste luna de luna, atingand nivelul maxim in ultima luna a perioadei pentru care a fost constituit depozitul.
Millennium Bank tocmai a lansat un depozit cu dobanzi la lei de pana la 13% pe sase luni.
“Clientii Millennium Bank pot economisi acum cu dobanzi de pana la 13% pe an, alegand noul Depozit Ascendent in lei. Noul depozit, constituit pe o perioada de sase luni, ofera o dobanda progresiva, care incepe de la 6% pentru prima luna si creste lunar, pana la 13% pentru a sasea luna”, se arata intr-un comunicat al bancii.
Nu este, insa, nicidecum singura oferta de pe piata. De exemplu, Alpha Bank ofera o dobanda de 4,5% in prima luna, ajungand la 12,75% in cea de-a 12-a luna. Iar la sase luni se porneste de la 5%, pentru ca la scadenta sa se ajunga la o dobanda de 14,5%.
La Emporiki Bank avem patru variante de depozit: pe trei luni, cu 3,5% in prima luna si 12,5% in ultima, pe sase luni, dobanda incepand de la 3,5% si ajungand la 12%, pe noua luni, dobanda variind in intervalul 3% - 13% si pe 12 luni, dobanda pornind de la 3% si ajungand la scadenta la 15%.
Si la Piraeus Bank gasim depozitul crescator, a carui dobanda pleaca de la 3,75% si ajunge la 13,75% dupa sase luni sau de la 4% si ajunge la 14,5% dupa un an.
Avantajele unui astfel de produs? Daca ai nevoie de bani, poti desfiinta depozitul inainte termen si nu pierzi dobanda acumulata pana in luna anterioara. Totusi, pentru a beneficia de randamentul cel mai mare, ar fi bine sa nu te grabesti sa lichidezi un asemenea depozit.
Mai ales ca, la un simplu calcul, iti dai seama ca daca nu astepti pana la scadenta castigul ti se diminueaza simtitor. Sa luam planul care variaza intre 3% si 15%. In medie, pe an castigi la suma depusa 7,5%. Dobanda este egala cu cea a depozitului la termen de 12 luni. Astfel, daca depui 5.000 de lei, intr-un an poti avea 5.375 de lei in cont.
In schimb, daca umbli la bani dupa numai sase luni, dobanda este de doar 4,3%, fata de 7,75% cat ai fi castigat in cazul unui debozit la termen cu dobanda fixa sau chiar a celui cu dobanda progresiva pe sase luni. Ai castiga numai 5.215 lei, in loc de 5.375 daca ai fi avut rabdare pana la scadenta sau in loc de 5.387 daca ai fi depus de la inceput suma pe sase luni.
VEZI AICI: Top cele mai mari dobanzi la depozite in lei