In toamna, reincep negocierile cu Kremlinul pentru repatrierea aurului Romaniei: peste 90 de tone, adica mai mult de 3 mld. euro
Autoritatile romane reincep in toamna negocierile cu Kremlinul pentru repatrierea tezaurului Romaniei din Rusia. Vorbim de peste 90 de tone de aur, pe care niciun oficial de la Bucuresti nu le-a mai vazut de peste 100 de ani, de cand au fost trimise cu trenul la Moscova pentru a nu fi confiscate de nemti. Seful BNR spune ca problema tezaurului din Rusia este o istorie neterminata si ca vrea sa il aduca inapoi acasa.
Un lingou valoreaza astazi 430.000 de euro in aur. Banca Nationala are sute de astfel de lingouri. Le tine in tezaur, probabil cea mai sigura incapere din toata Romania. Se afla la 5-10 metri in subteran, sub cladirea BNR. Iar usile de la intrare sunt foarte groase, din metal, au fost proiectate de nemtii de la Panzer, cei care faceau pe vremuri tancuri pentru armata germana.
Lingourile, monedele si bijuteriile prezentate luni pentru prima oara in public nu sunt insa cele din Rusia, ci din tezaurul BNR de la Bucuresti.
In acest moment, Banca Nationala are o rezerva de 103,7 tone de aur in seifurile sale. Avem lingouri de la Baia Mare, de din Elvetia, din Rusia dar si SUA. In plus, de la rusi mai avem de recuperat daca vom reusi vreodata inca aproximativ 90 de tone.
"Tezaurul de la Moscova este o istorie neterminata", a spus guvernatorul BNR, Mugur Isarescu
Daca pentru noi este o istorie neterminata, pentru rusi subiectul tezarului pur si simplu nu exista. Lingourile, monedele, bijuteriile reginei Maria, sute de tablouri de Grigorescu si multe alte bunuri valoroase au parasit Romania in doua etape: decembrie 1916 si august 1917. Au fost transportate de la Bucuresti la Iasi, iar de acolo cu trenul la Moscova. Initial, o varianta ar fi fost trimiterea lor Londra, dar oficiali de la vremea respectiva au considerat ca transportul pe mare catre Maria Britanie ar fi fost mai periculos decat depozitarea in seifurile Kremlinului
Seful BNR spune ca are in arhiva documentele originale de la acea vreme care dovedesc ca Rusii au sa ne dea inapoi aur de peste 3 miliarde de euro.
Guvernul sovietelor isi asuma raspunderea de a conserva acest fond si de a-l remite in umele poporului roman. Asta e si documentul pe baza caruia comunistii romani au solicitat in cateva randuri restituirea tezaurului", a declarat Isarescu.
Legatura dintre bancheri si aur este aproape misitca, a simtit-o si seful BNR.
"La doua ore dupa ce am fost numit guvernator al BNR, m-am dus in tezaur. Ca sa ating aurul si ca sa capat incredere. Am pus mana pe el si am iesit cu o tarie extraordinara de acolo. Probabil ca am luat ceva magie din tezaur", a marturisit guvernatorul.
Pana acum, rusii au returnat Romaniei din tezaurul de la Moscova doar 33 de kilograme de aur si 122 de lucrari pictate de Grigorescu. In 1956 am reusit sa recuperam si vestita closca si puii de aur. In tezurul BNR de la Bucuresti se afla si podoabe. Acest set este stimat la 1.500.000 de euro. Din el face parte si cel mai mare smarald din Romania. Are 108 karate.