In cazul impozitului forfetar, toate firmele erau obligate sa dea bani la stat, indiferent daca aveau profit sau nu. Taxa era calculata in functie de cifra de afaceri a fiecarei companii.

Astfel, o firma care avea vanzari pana in 52.000 lei achita un impozit de circa 500 de euro. Pentru cei care rulau peste 4 milioane de lei, adica circa 100.000 de euro, impozitul era de 2.500 de euro in fiecare luna.

Acum autoritatile revin la plata impozitului pe castig. Ceea ce inseamna ca, daca o companie nu incaseaza, nu da nici un leu la stat. Cine are insa un profit de aproximativ 23.000 de euro achita peste 3.600 de euro lunar.

"Ultima data pentru plata impozitului minim va fi 25 octombrie pentru trimestrul 3. De la 1 ianuarie, firmele care sunt in zona de evaziune ridicata vor plati un impozit mai tintit asupra lor ", a spus Gheorghe Ialomitianu, ministrul finantelor.

Este vorba despre impozitul forfetar care se va calcula, de exemplu, la restaurante, in functie de numarul de mese, sau la hoteluri, in functie de numarul de camere.