Bancile europene, nevoite sa-si scoata la vanzare activele. Miscarea ameninta piata unica
Bancile europene risca o fragmentare a pietei financiare, din cauza programelor de vanzare de active cu scopul de a ajunge la un nivel minim al capitalului pana in iunie, a avertizat, astazi, autoritatea de reglementare bancara din UE, citata de Reuters.
"Exista riscul ca reducerea expunerii sectorului bancar din UE sa ne lase cu o piata financiara mai fragmentata", a declarat presedintele Autoritatii Bancare Europene, Andrea Enria, intr-o conferinta la care au participat reprezentanti ai autoritatilor de reglementare din Europa.
Uniunea Europeana (UE) transpune un acord global privind bancile, Basel III, in legislatia Uniunii, dar unele tari vor o flexibilitate mai mare, intrucat nu toate cele 8.000 de institutii de creditare din Europa au acelasi model de afaceri.
In decembrie 2011, Autoritatea Bancara Europeana a cerut bancilor europene sa-si majoreze baza de capital cu 115 miliarde de euro. Acordul Basel III cere bancilor o rata de adecvare a capitalului de cel putin 7% pana in 2019, in timp ce la nivel european s-a luat decizia atingerii unui prag de 9% pana la sfarsitul lunii iunie.
Bancile din Europa Centrala si de Est au limitat creditarea, situatie care a condus la o retragere pe pietele nationale a institutiilor de credit, a spus Enria.
Anul trecut, de exemplu, banca centrala a Austriei a intentionat sa restritioneze creditarea bancilor austriece in tari din Europa de Est.
O modalitate de a aborda problema reducerii creditarii ar fi infiintarea unei facilitati paneuropene care sa imprumute direct bancilor, care ar obtine astfel acces la finantare fara sa fie nevoite sa apeleze la guverne.
Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea, a declarat la jumatatea lunii martie ca reglementarile Basel III sunt restrictive si ar putea determina scaderea interesului institutiilor de credit privind finantarea IMM-urilor, astfel ca trebuie reanalizate.