Guvernul va modifica ordonanta privind creditele populatiei astfel incat sa nu se aplice retroactiv
Guvernul va modifica OUG privind contractele de credite pentru populatie astfel incat actul normativ sa se aplice in totala conformitate cu legislatia Uniunii Europene, in principal in ceea ce priveste non-retroactivitatea, potrivit scrisorii de intentie la acordul stand-by, obtinuta de Mediafax.
"Vom revizui ordonanta recenta (Ordonanta 50/2010) pentru a asigura transparenta privind ratele dobanzilor la contractele de creditare si a asigura conformitatea totala cu legislatia europeana, in special cu privire la non-retroactivitate", se arata in scrisoarea suplimentara de intentie la acordul stand-by semnat de Romania cu FMI.
Guvernul arata ca, pentru gospodariile supraindatorate, eforturile bancilor de restructurare si rescadentare a imprumuturilor au fost in mare parte adecvate pentru rezolvarea presiunilor determinate de datorii.
"Suntem in continuare angajati sa sprijinim stabilitatea financiara prin abtinerea de la promovarea unor initiative legislative, precum proiectul privind insolventa individuala, care ar afecta disciplina in domeniul creditelor. Vom incerca sa mentinem cadrul actual, care permite bancilor sa se bazeze pe expertiza proprie pentru colectarea creantelor", se arata in scrisoare.
Totodata, Guvernul se angajeaza sa sustina bancile in procesul de restructurare a creditelor si arata ca va monitoriza indeaproape rezultatele acestor operatiuni.
Surse oficiale au declarat marti ca bancile au solicitat insistent la intalnirile cu delegatia FMI si CE sa fie introdusa in noua scrisoare de intentie o prevedere care sa oblige Guvernul sa modifice OUG privind contractele de credite pentru populatie in limitele normelor UE si sa se renunte la refacerea contractelor in derulare.
In luna iunie, Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgenta 50/2010 pe baza unui proiect elaborat de ANPC, care transpune in legislatia locala Directiva 2008/48/CE, printre cele mai cunoscute prevederi ale actului normativ fiind eliminarea comisionului de rambursare anticipata la creditele cu dobanda variabila si limitarea acestuia la 1% in cazul imprumuturilor cu rate fixe.
Directiva 2008/48/CE, care trebuia preluata in legislaţia interna pana la 11 iunie 2010, prevede ca obligatia bancii de limitare a comisionului de rambursare anticipata nu este aplicabila in privinta contractelor de credit garantate cu ipoteca asupra unui bun imobil sau garantii similare, a contractelor de credit pentru dobandirea/pastrarea proprietatii unui imobil sau a celor a caror valoare este mai mica de 200 de euro si, respectiv, mai mare de 75.000 de euro.
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului a elaborat inca de la inceputul anului proiectul de ordonanta de urgenta care extindea prevederile Directivei 2008/48/CE, astfel incat sa se aplice tuturor contractelor de credit, inclusiv creditelor ipotecare si imobiliare, indiferent de valoarea totala a creditului, precum si contractelor de leasing. Prevederile Ordonanţei 50 se aplica si pentru contractele aflate in derulare, nu numai pentru cele incheiate dupa data intrarii in vigoare a actului normativ.
Astfel, potrivit legislatiei actuale, bancile ar trebui sa modifice pana la 19 septembrie aproape toate contractele de credit incheiate cu populatia pentru a le adapta la noile reglementari si nu vor mai putea incasa comisioane la rambursarile anticipate pentru imprumutrile cu dobanda variabila, in timp ce la celelalte comisioanele sunt limitate la 1%.
Pe acelasi subiect: