De unde face Guvernul rost de bani pentru pensii?
Cea mai importanta problema pe care ministrii au avut-o pe ordinea de zi a sedintei de guvern de miercuri a fost gasirea banilor pentru plata pensiilor. In acest moment, Ministerul Muncii trebuie sa primeasca 500 de milioane de euro, fara de care nu mai are de unde plati pensiile.
Guvernul a decis sa taie cheltuielile cu investitiile din fiecare minister cu 10%. Hotararea a fost luata in sedinta in care Executivul a discutat despre rectificarea bugetara. Bugetul va fi rectificat de Guvern saptamana viitoare.
Guvernul va asigura, insa, in continuare cofinantarea proiectelor europene, iar Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM va fi suplimentat cu 46 milioane euro, in vederea garantarii creditelor pentru proiecte UE in limita unui plafon total de 2 miliarde de euro, a declarat Emil Boc.
"Nu se taie fondurile pentru cofinantare, dimpotriva, pentru Mediu si Agricultura vor fi suplimentate", a spus premierul.
Pe de alta parte, Executivul va aloca fonduri totale de 1,9 miliarde lei pentru achitarea datoriilor statului in sistemul de sanatate, precum si 500 milioane lei pentru atergerea datoriilor acumulate de companii de stat fata de firme care inregistreaza la randul lor datorii la buget, a declarat seful Guvernului.
Arieratele statului au ajuns la finele lunii iunie la 2 miliarde lei, aproape dublu fata de tinta stabilita in acordul cu FMI pentru jumatatea anului, de 1,09 miliarde lei, cresterea fata de luna martie fiind de 240 milioane lei, potrivit scrisorii suplimentare de intentie, obtinuta si prezentata saptamana trecuta de Mediafax.
Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a afirmat atunci ca board-ul institutiei va elibera urmatoarea transa de 914 milioane de euro din acordul stand-by dupa ce autoritatile romane vor indeplini preconditiile stabilite, printre care si plata a 2 miliarde lei in contul arieratelor statului.