Guvernul a prelungit mai multe măsuri care ajută mediul de afaceri și acordă vouchere de vacanță și în 2021, pentru a impulsiona turismul intern
Florin Cîțu. Foto: Guvernul României
Premierul Florin Cîţu a anunţat, miercuri, că în 2021 vor fi acordate vouchere de vacanţă în cuantum de 1.450 de lei, această măsură fiind cuprinsă în ordonanţa de urgenţă privind măsuri fiscale iniţiată de Ministerul Finanţelor Publice.
"În această ordonanţă, care este o ordonanţă foarte mare, tot în ordonanţă, bineînţeles, menţionez acordarea în 2021 a voucherelor de vacanţă, în cuantum de 1.450 de lei. V-am spus din primul moment că pentru noi sectorul HoReCa este un sector important. În 2020 au existat IMM Invest, şomajul tehnic, susţinerea a celor care... plata a 41,5% din salariu pentru angajaţii care revin din şomaj tehnic, scutirea impozitului specific, care şi astăzi a fost aprobată, măsura este prelungită până în martie 2021. Toate acestea au ajutat sectorul HoReCa. În continuare susţinem sectorul HoReCa şi pentru 2021 rămân voucherele de vacanţă pentru personalul plătit din fonduri publice", a precizat Cîţu, după şedinţa de Guvern.
El a mai spus că punctul de amendă rămâne la valoarea de 145 de lei şi nu se modifică.
"Scutirea de TVA cu drept de deducere a livrărilor de dispozitive medicale pentru diagnosticare, pentru diagnosticul în vitro al COVID-19, de vaccinuri împotriva COVID-19, precum şi a serviciilor de vaccinare şi testare aferente, altele decât cele scutite de TVA, conform articolului 292 din Codul fiscal efectuate până la data de 31 decembrie 2022. Deci, includem la scutirea de TVA şi alte facilităţi. Mai mult, eliminăm din categoria bunurilor pentru care se aplică exceptarea de la plata TVA în vamă a deşeurilor prevăzută la articolul 331 din Codul fiscal, în vederea evitării unor blocaje la importul acestor bunuri, având în vedere că în nomenclatura combinată nu există codificare tarifară în funcţie de caracteristicile tehnice ale acestor categorii de bunuri", a mai anunţat Florin Cîţu, potrivit Agerpres.
El a mai spus că va fi prelungită cu 3 luni, până la data de 31 martie 2021, suspendarea aplicării sancţiunii prevăzută de Ordonanţa 28 din 1999 pentru "neîndeplinirea de către operatorii economici a obligaţiei de a asigura conectarea la distanţă a aparatelor de marcat electronice fiscale, în vederea transmiterii de date fiscale către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală".
"Aici, ştiţi că este un proces pe care l-am început anul trecut, de conectare a caselor de marcat la Administraţia Fiscală. În continuare, şi de o parte şi de alta, a fost nevoie de mai mult timp şi din partea operatorilor economici şi din partea ANAF, dar procedura a început, sunt case de marcat conectate şi ele vor fi finalizate, eu zic că până la 31 martie, dar am zis să ne lăsăm timp mai mult", a mai spus Cîţu.
El a mai menţionat că vor fi continuate măsurile de anulare a dobânzilor, penalităţilor şi a tuturor accesoriilor reglementate de Ordonanţa 69 din 2020, "astfel încât cererea să poată fi depusă până la 31 martie 2021".
"Deci în continuare prelungim (...) aceste măsuri expirau pe 25 decembrie 2020, sunt prelungite până la 31 martie 2021", a mai spus Cîţu.
Premierul a mai anunţat şi alte măsuri.
"Continuarea măsurii de acordare a eşalonării simplificate reglementate de Ordonanţa 181 din 2020, astfel încât cererea să poate fi depusă până la 31 martie 2021, extinderea obligaţiilor bugetare ce pot intra în restructurare, astfel încât să poată forma obiecte ale structurii obligaţiilor bugetare listate la 31 decembrie 2020, şi nu la 31 iulie 2020. Acestea sunt măsuri pentru sectorul privat. Ele expirau majoritatea în 2020, în decembrie, sunt prelungite", a mai spus Florin Cîţu.
Printre măsurile cuprinse în ordonanţă, premierul a menţionat şi "continuarea măsurii de soluţionare a solicitărilor de rambursare a TVA cu efectuarea contului ulterior".
"Ştiţi foarte bine, acestea expirau în ianuarie, sunt prelungite până la 31 martie 2021. Aici, această măsură a fost întâmpinată cu foarte mult scepticism în spaţiul public. Ni se spunea că, dacă luăm această măsură va creşte evaziunea fiscală, tot felul de motive. Din contră, a fost una dintre cele mai bune măsuri pe care am luat-o. A facilitat rambursarea TVA mai rapid, companiile au avut aceşti bani, au putut să-şi plătească la rândul lor celelalte taxe şi aşa am reuşit în 2020 să avem venituri la buget fiscale mai mari decât 2019, deşi a fost un an de criză", a adăugat Cîţu.
El a mai menţionat că impactul acestei ordonanţe este de 17,6 miliarde de lei, "pozitiv pentru buget".
Pe acelasi subiect: