Noul instrument de investitii al statului va fi denumit "Fondul Roman de Investitii" si va prelua in portofoliu, in maximum doua luni de la constituire, participatiile minoritare ale statului, conform proiectului de lege privind infiintarea si functionarea Fondului.

Proiectul reprezinta o varinata de lucru aflata in discutie la nivelul Guvernului si transmisa spre consultare ministerelor implicate, iar forma finala va fi remisa Comisiei Europene inainte de aprobarea de catre Executiv.

"Din participatiile minoritare gestionate de statul roman, prin ministerele si autoritatile coordonate de Guvern, precum si din aportul in numerar al CEC Bank se infiinteaza Fondul Roman de Investitii. Fondul este o institutie publica independenta, cu personalitate juridica, si reprezinta un instrument de investitii al statului de tipul fondurilor suverane, care se finanteaza initial si din rezerva valutara a Bancii Nationale a Romaniei", se arata in document.

Fondul nu se va supune controlului, supravegherii si reglementarii Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare si Bancii Nationale.

"Fondul Roman de Investitii se va comporta in procesul de gestionare a activelor financiare ale statului ca orice investitor prudent si care va avea posibilitatea sa devina o sursa de investitii si de lichiditati intr-o perioada de tensiune economica. Fondul este autoadministrat si are ca participanti statul roman si CEC Bank, sprijinand politica economica generala a statului prin asigurarea resurselor necesare pentru finantarea proiectelor de importanta nationala, ca masura de stimulare economica", potrivit documentului.