Noile reglementari fac parte dintr-un pachet legislativ al Germaniei privind uniunea bancara europeana, proiect ambitios de centralizare a supravegherii bancilor din zona euro si de organizare, in caz de nevoie, a salvarii sau desfiintarii acestora.

"Germania deschide calea in Europa prin implementarea mai rapida a regulilor europene si creeaza instrumentele care permit lichidarea institutiilor financiare de importanta sistemica fara sa fie pusa in pericol stabilitatea financiara", afirma Ministerul de Finante in proiectul de lege obtinut de Wall Street Journal.

Proiectul asigura ca, in perioade de criza, la rezolvarea acesteia vor contribui in primul rand proprietarii si creditorii si nu statul, din fonduri publice.

Ministrii europeni de Finante au aprobat in acest an o lege la nivel comunitar referitoare la redresarea sau dizolvarea bancilor, care stabileste ierarhia investitorilor care ar fi afectati de prabusirea unei banci. Legea va intra in vigoare in 2016.

Germania va aplica prevederile de anul viitor, potrivit proiectului aprobat de guvernul de la Berlin.

Creditorii bancii aflata in dificultate, alaturi de actionari, vor fi obligati sa ajute institutia financiara, acoperind pana la 8% din datorii, inainte ca bancile sa acceseze fondul german de stabilizare a pietelor financiare SoFFin.

Comisia pentru Monopol din Germania, care acorda consultanta guvernului in probleme de concurenta si reglementari, este sceptica in privinta capacitatii investitorilor de a acumula un buffer de capital suficient pentru ca statul sa nu suporte costurile sustinerii unei banci.

Fondul de salvare SoFFin, care ar fi urmat sa fie desfiintat in acest an, va functiona pana la sfarsitul lui 2015, pana la crearea fondului european pentru restructurarea institutiilor financiare.

Intre timp, Autoritatea Bancara Europeana efectueaza o noua serie de teste menite sa intareasca sectorul financiar al UE. Rezultatele, asteptate la sfarsitul lunii octombrie, ar putea dezvalui necesitatea de capital suplimentar in sectorul bancar. Bancile care nu vor trece testele vor avea la dispozitie sase luni pentru a strange capital suplimentar de la investitori privati.