Guvernatorul BNR: "Scaderea dobanzilor la credite s-ar putea vedea din vara". Ce spune Isarescu despre amanarea denuntarii clauzelor abuzive din contracte
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, considera ca scaderea dobanzilor la unele credite acordate de banci se va observa in aceasta vara, dupa ce banca centrala a redus luni dobanda de politica monetara de la 5,25% la 5%, potrivit Mediafax.
"Banca Nationala a dat semnalul pentru reducerea dobanzilor la credite. Cred ca este si o chestiune de incredere, adica bancile trebuie sa vada ca aceasta tendinta este de durata, nu este una accidentala. Si prin faptul ca, pe de o parte, de mai multe luni dobanzile pe piata monetara sunt sub 5,25%, iar pe de alta parte, acum coborand si dobanda de politica monetara, inclusiv acest comunicat (comunicatul detaliat dupa sedinta Consiliului de Administratie al BNR - n,.r.), care are un accent pe mesajul pozitiv pe care-l dam sistemului bancar, mediului de afaceri si publicului din Romania, eu cred ca transmisia ar trebui sa se faca destul de repede", a declarat luni Mugur Isarescu intr-un briefing de presa dupa sedinta CA, relateaza Mediafax.
El a aratat ca BNR nu poate impune bancilor sa reduca dobanzile la credite, iar fiecare banca are o autonomie, o gestiune, fiecare isi face calculele de armonizare necesare.
"Pe de alta parte nici nu este bine sa impui un trend daca acesta nu este validat de catre piata. Eu cred ca bancile au inceput deja sa-si faca socotelile si fiecare va adopta o strategie, care va pune la socoteala si pe unde are dobanzile la depozitele bancare, ratele de dobanda la diversele categorii de credite", a spus Isarescu.
Guvernatorul a mentionat ca exista cel putin patru-sase categorii de credite, iar la unele ratele dobanzilor sunt sub 10%.
"Eu cred ca in vara asta, in ciuda concediului, se va vedea destul de concret. Din datele pe care le am eu, la cateva banci deja s-a observat reducerea ratelor de dobanda la unele credite", a afirmat seful bancii centrale.
Mesajul guvernatorului BNR catre bancheri este ca acestia sa-si faca toate calculele si sa gaseasca varianta optima, gandindu-se inclusiv la capacitatea celor care contracteaza credite de a plati ratele. "Eu cred ca este in interesul bancherilor sa aiba in bilanturi dobanzi relativ mai mici, dar care sunt incasabile, decat sa tina in bilanturi dobanzi mai mari, unde au probleme in ceea ce priveste incasarea acestor sume", a spus Isarescu.
El a aratat ca asigurarea profitabilitatii bancilor nu provine doar dintr-un ecart mare de dobanda. "Sa fie atenti (bancherii - n.r.), ca un negustor bun trebuie sa-si faca calculele sub toate formele! Ideea ca daca ai un ecart mare, dobanzi mari la credite si dobanzi mici la depozite, si asta iti asigura profitabilitate si iti acopera cheltuielile, atentie mare, e un bumerang!", a adaugat guvernatorul BNR.
Consiliul de Administratie (CA) al BNR a decis luni sa reduca rata dobanzii de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, de la 5,25% la 5%, prima scadere din martie 2012, precum si rata dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) de la 8,25% la 8% pe an.
La sedinta din luna mai, CA al BNR a pastrat dobanda cheie la 5,25% si ratele RMO pentru lei si valuta, la 15%, respectiv 20%. Isarescu a anuntat atunci ca banca centrala intentioneaza sa inceapa un ciclu de reducere a ratelor dobanzii de politica monetara chiar de la urmatoarea reunire a CA (1 iulie), sperand ca acest ciclu sa nu fie intrerupt de stirile din economie.
Mugur Isarescu a precizat atunci ca scaderea inflatiei se realizeaza mai repede decat s-a anticipat la inceputul anului, cu minime istorice in februarie si martie, si cu o evolutie similara chiar si in aprilie, ceea ce va determina devansarea reducerii de dobanda, programata initial pentru a doua parte a anului.
"Studiul privind clauzele abuzive din contracte arata un impact major asupra sistemului"
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat luni ca studiul realizat de banca centrala privind clauzele abuzive din contractele bancilor releva un "impact major" asupra sistemului bancar si a deponentilor, acestia din urma trebuind sa fie protejati in locul debitorilor care dau in judecata bancile.
"S-a facut studiul, s-a discutat cu ARB (Asociatia Romana a Bancilor), propunerea mea catre colegii din Banca Nationala si cei din ARB a fost sa iasa impreuna si sa explice cifrele, calculele nu au fost simple, si sa nu spun eu acum nicio cifra, dar nu pot sa ma abtin sa spun ca impactul este major, ar fi major asupra sistemului bancar", a afirmat Isarescu in cadrul unui briefing de presa, raspunzand unei intrebari pe aceasta tema.
El a adaugat ca pozitia BNR "cel putin prudenta" nu apara nicio banca comerciala, ci pe cei 6-7 milioane de deponenti din bancile romanesti.
"Intr-adevar, este posibil ca si debitorii, cei care au luat credite, in anumite cazuri sa aiba dreptate, suntem pentru o abordare de la caz la caz, uneori si in instanta. Dar foarte important este sa stii ca daca ai 200.000-400.000 de debitori care urmaresc, cu ajutorul avocatilor, anumite usurari in ceea ce priveste creditele, sa stii ca in partea cealalta ai 6-7 milioane de deponenti. Si atunci cand impactul asupra sistemului bancar este major, cei care pot sa fie afectati sunt cei 6-7 milioane, sunt tot romani, sunt oameni care au avut incredere in sistemul bancar si tin acolo economisirile", a afirmat Isarescu.
El a adaugat ca dezbaterea pe aceasta tema trebuie facuta "la rece", fara implicare emotionala pe cat posibil.
Posibilitatea denuntarii clauzelor abuzive din contractele de prestari servicii, inclusiv credite bancare, care trebuia aplicata din luna iulie, a fost din nou amanata de catre autoritati, de data aceasta pana in luna octombrie, dupa ce Guvernul a fost informat ca bancile ar pierde peste 1 miliard de euro. Amanarea a fost operata de aceasta data in Parlament, de catre deputati, la votarea proiectului de lege pentru punerea in aplicare a Codului de procedura civila.
La inceputul acestui an, Guvernul a decis, prin ordonanta de urgenta aprobata in ultima zi inaintea vacantei parlamentare, cand mai putea emite astfel de ordonante, ca articolul din Codul de procedura civila care ofera posibilitatea Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) sau asociatiilor de protectie a consumatorilor sa denunte in instanta clauzele abuzive si sa le elimine din toate contractele de prestari servicii, inclusiv credite bancare, sa fie amanat pana la 1 iulie 2013.
Miza proceselor colective rezida in faptul ca bancile vor fi obligate, odata cu introducerea in noul Cod Civil a acestui tip de procese, sa modifice in toate contractele de creditare clauzele care ar fi considerate abuzive de instante printr-un astfel de litigiu.
Simularea BNR a avut in vedere toate clauzele care ar putea fi declarate abuzive de instantele de judecata, inclusiv in conditiile in care contractele de credit ar fi considerate adeziuni, deci nu intelegeri negociate. Legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre comercianti si consumatori prevede ca pot fi declarate abuzive clauzele pentru care nu se dovedeste negocierea.
Institutiile de credit, sprijinite de BNR, sustin ca procesele colective impotriva bancilor privind clauzele abuzive din contractele de creditare ar putea sa aiba cale de atac la Inalta Curte de Justitie si Casatie, ca o exceptie de la lege, pentru ca deciziile in astfel de spete privesc o masa larga de populatie.
Potrivit Codului Civil, aceste procese ar urma sa aiba ca prima instanta Tribunalul, iar sentinta definitiva sa fie pronuntata de Curtile de Apel.
In cazul in care Guevrnul ar accepta sa legifereze o exceptie in acest sens, prevederea nu ar putea viza doar bancile, ci toate procesele intre consumatori si furnizori, pentru a nu se crea discriminare. O astfel de masura ar putea aduce la Inalta Curte de Casatie si Justitie mii de procese intre populatie si furnizori de electricitate, telefonie, sau apa si canalizare.
Cele 40 de institutii de credit de pe piata romaneasca au incheiat anul trecut cu pierderi cumulate de 2,3 miliarde lei, triple fata de 2011.
Pe acelasi subiect: