Grecia ar putea cere sprijin FMI in urmatoarele cateva saptamani, sau cel mai probabil in decurs de cateva luni, in conditiile in care face eforturi sa reduca deficitul bugetar, cel mai ridicat din Uniunea Europeana, a aratat economistul sef al Goldman Sachs pe zona Europa, Erik Nielsen, intr-o nota adresata clientilor, potrivit Mediafax.

"Este ultima ocazie in care liderii UE pot discuta problema Greciei, inainte ca acest stat sa ramana fara fonduri. Negocierile, cand vor avea loc, se vor concentra pe un program de circa 20 de miliarde de euro, pe termen de 18 luni", a spus Nielsen.

Cancelarul german, Angela Merkel, insista ca FMI sa fie implicat in sustinerea Greciei, pozitie care, initial, a intrat in contradictie cu viziunea presedintelui francez Nicolas Sarkozy, care ar fi preferat un ajutor la nivel european.

Nielsen anticipeaza ca va avea loc un anunt oficial din partea UE, conform caruia daca un stat din zona euro are nevoie de sprijin, acesta sa aiba loc prin intermediul FMI, atat in privinta finantarii cat si a conditiilor.

El a precizat ca si alte tari din UE ar putea furniza co-finantare, asa cum s-a intamplat in cazul unor state din afara zonei euro, dar acest element va fi secundar.