"Ni s-a invocat fapul ca trebuie sa luam o transa de la FMI acum, la boardul din 20 iunie. Pot sa va spun cu toata experienta pe care o am in acest domeniu ca este imposibil ca aceasta transa sa mai vina in termenul dat. De aceea eu ma astept ca cei de la Fond si Comisia Europeana (...) sa astepte probabil pana in septembrie ca sa vada daca aceste masuri produc sau nu efecte in economia reala", a declarat Geoana, citat de Mediafax.

Fostul presedinte al PSD a mai precizat ca, desi a supravietuit motiunii de cenzura, Guvernul Boc va cadea in urmatoarele luni chiar "si la o simpla adiere".

El a mai spus ca in perioada urmatoare PSD va demara mai multe actiuni de contestare a masurilor de austeritate, atat de natura constitutionala, cat si de natura politica.

Ingrijorarea Guvernului, in legatura cu o eventuala adoptare a motiunii de cenzura, a fost ca demiterea Executivului ar fi dus la instabilitate politica si la intarzierea celei de-a cincea transe de la FMI, in valoare de 850 de milioane de euro.

Premierul Emil Boc a declarat, in repetate randuri, ca in cazul in care Romania nu primeste banii de la FMI la timp, exista riscul sa ajunga, in cateva luni, in incapacitatea de a plati salariile si pensiile. Asta in conditiile in care reprezenatantii FMI declarau, la ultima vizita in Romania, ca urmatoarea transa nu va mai merge in salarii si pensii, ci se va duce la BNR.

Boardul FMI se reuneste in 28 iunie, cand va lua decizia eliberarii urmatoarei transe de bani din imprumut. Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, declara, in urma cu doua zile, pentru Pro TV, ca in acest moment nu exista riscul ca banii sa nu fie virati la timp.