Tribunalul Bucuresti a mai dispus confiscarea de la Silviu Bian a sumelor de 956.500 de lei si 22.000 de euro.

Cristache Ristea a primit o pedeapsa de patru ani de inchisoare, pentru complicitare la luare de mita, iar Alexandra Maria Tichindelean a fost condamnata la doi ani si sase luni de inchisoare, pentru luare de mita, in cazul celor doi instanta dispunand suspendarea executarii pedepsei.

Decizia Tribunalului Bucuresti poate fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti.

Silviu Bian a fost trimis in judecata in 9 noiembrie 2011, in stare de arest preventiv, fiind acuzat de procurorii anticoruptie de luare de mita, in forma continuata. Alaturi de el au fost judecati Cristache Ristea, directorul executiv al Centrului de Formare Profesionala a Personalului ANOFM, si Alexandra Maria Tichindelean, director al Organismului Intermediar pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane din cadrul ANOFM la momentul comiterii faptelor.

Bian a stat in arest din 16 octombrie 2011 pana in 7 februarie 2012, cand a fost pus in libertate in urma unei decizii definitive a Curtii de Apel Bucuresti.

Potrivit procurorilor anticoruptie, in perioada decembrie 2010 - octombrie 2011, Silviu Bian, in calitate de presedinte al Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca si al Consiliului de administratie din cadrul ANOFM, a primit suma totala de 1.058.500 de lei, echivalentul a aproximativ 250.574 de euro, si 22.000 de euro de la opt angajati in cadrul a doua proiecte destinate dezvoltarii resurselor umane, finantate din fonduri europene, pentru a vira 25 la suta din costul acestora, reprezentand cofinantarea din fonduri proprii, alocate din bugetul asigurarilor pentru somaj.

Functionarii respectivi, au aratat procurorii in rechizitoriul trimis instantei, faceau parte din echipa de implementare a proiectelor si erau angajati pe baza de contracte civile la o societate comerciala partenera in cadrul acestor proiecte, iar refuzul lui Bian de a aloca contributia din fonduri publice ar fi avut drept consecinta intreruperea proiectelor si, implicit, privarea respectivilor functionari de retributiile primite pentru activitati in cadrul proiectelor.

Banii i-au fost dati lui Bian de directorul executiv al Centrului National de Formare Profesionala a Personalului Propriu Rasnov, Cristache Ristea, care s-a ocupat si de colectarea sumelor de la functionarii care dadeau lunar, in acest scop, o parte din retributiile primite in cadrul proiectelor, au precizat procurorii.

Din suma totala pretinsa, in 15 octombrie 2011, Bian a primit de la aceiasi functionari, prin intermediul lui Ristea, 82.000 de lei, reprezentand o parte din retributiile aferente lunii septembrie. Procurorii anticoruptie au organizat atunci o actiune in urma careia l-au prins pe Bian in flagrant delict in timp ce primea banii.

Procurorii anticoruptie au mai aratat ca Alexandra Maria Tichindelean, in calitate de director al OIPOSDRU din ANOFM, in cursul lunii august 2011, a primit de la un angajat al aceleiasi firme partenere in cadrul celor doua proiecte 10.000 de lei cu titlu de mita. Banii au fost primiti dupa efectuarea unui control la societatea comerciala pentru a o favoriza in situatia unor controale ulterioare.