"De la 31 decembrie 2009 pana la 31 mai 2010 au fost efectuate plati catre beneficiari in valoare de 256 milioane euro. Tinand cont ca anul trecut, in primul semestru, s-au facut plati de circa 100 milioane euro, iar in partea a doua a anului acestea s-au triplat si au ajuns la 437 milioane euro, ne asteptam ca pana la sfarsitul anului 2010 sa atingem pragul de 1-1,3 miliarde euro", a declarat, vineri, Catalin Vatafu, consilier al primului-ministru, citat de Mediafax.

Din totalul platilor efectuate pe primele cinci luni, mai mult de jumatate au fost directionate catre proiecte din Programul Operational Regional, iar alte fonduri au fost alocate pentru proiecte din cadrul programelor sectoriale Dezvoltarea Resurselor Umane, Mediu si Cresterea Competitivitatii Regionale.

Potrivit sursei citate, in primele cinci luni ale anului au fost depuse 2.402 proiecte noi in valoare de 8,79 miliarde euro si au fost aprobate 454 proiecte cu o valoare totala de 1,54 miliarde euro.

In acelasi interval au fost semnate 440 contracte, cu o valoare eligibila de 1,73 miliarde euro.

Catalin Vatafu a aratat ca pana la sfarsitul lunii iulie va fi modificata, cu conditia aprobarii de catre Consiliul Concurentei, schema ajutorului de stat de minimis, astfel incat pentru microintreprinderi cofinantarea sa fie redusa la zero in cazul proiectelor ce nu depasesc 200.000 euro.

Premierul Emil Boc a anuntat, duminica, dupa aprobarea legilor pentru care isi va angaja raspunderea, un set de masuri pentru relansarea economiei, printre care reducerea la zero a gradului de cofinantare pentru proiectele de dezvoltare a microintreprinderilor sustinute din fonduri comunitare.