FMI se pregateste sa se imprumute de la BCE ca sa sustina tarile din zona euro
Lideri din zona euro si ai Fondului Monetar International au discutat ideea ca Banca Centrala Europeana sa imprumute FMI. Totul penru ca institutia internationala sa aiba resurse suficiente pentru sustinerea chiar si a celor mai mari tari din regiune, au declarat oficiali citati de Reuters.
Ideea a aparut odata cu agravarea crizei datoriilor suverane din zona euro, care ameninta sa absoarba Italia si chiar si Franta.
In aceste conditii, liderii europeni vor ca BCE, care in calitate de banca centrala are prerogative limitate, sa fie implicata mai mult in eforturile de salvare, pentru ca guvernele sa aiba mai mult timp pentru reforme.
Potrivit analistilor, BCE este singura care poate oferi garantii credibile pietelor, intrucat planul de extindere a capacitatii Facilitatii Europene de Stabilitate Financiara la 1.000 de miliarde de euro este improbabil sa se materializeze complet si chiar si asa ar fi insuficient.
In prezent, legislatia Uniunii Europene interzice BCE sa finanteze guvernele.
Banca a anuntat in repetate randuri ca nu va deveni creditorul de ultima instanta al guvernelor din zona euro, care trebuie sa schimbe politicile care au creat datorii publice mari si crestere economica lenta, informeaza Mediafax.
Franta a cerut deschis ca BCE sa fie implicata mai mult prin emiterea unei licente bancare FESF, care ar permite acesteia sa se refinanteze prin intermediul operatiunilor cu lichiditati ale bancii centrale.
Germania este total impotriva acestei idei, de teama ca s-ar ajunge la finantarea deficitelor bugetare, independenta BCE ar fi pusa in pericol, iar in final s-ar ajunge la inflatie ridicata si la saracirea cetatenilor europeni.