Conform documentului referitor la perspectivele economiei globale, Malta şi România vor înregistra în acest an cea mai mare creştere economică din Europa, de 5,7% şi, respectiv, 5,1%.

Pe de altă parte însă, în 2019, FMI se aşteaptă la o încetinire semnificativă, la 3,5%, a creşterii PIB-ului României.

Pe ansamblu, Europa va înregistra o expansiune economică de 2,7% în 2018 şi de 2,3% în 2019, iar Europa Emergentă, regiune unde este inclusă şi România, va consemna un avans al PIB de 4,3% în 2018 şi de 3,7% în 2019.

"Perspectivele de creştere pentru Europa emergentă, estimate acum la aproape 6% în 2017, ar urma să se modereze la 4,3% în 2018 şi 3,7% în 2019, sprijinite de mediul extern favorabil, condiţiile financiare avantajoase şi cererea mai solidă pentru exporturi din zona euro", subliniază FMI, în raportul "World Economic Outlook".

În ceea ce priveşte evoluţia preţurilor de consum în România în acest an, estimările instituţiei financiare internaţionale au fost revizuite în sus, până la o inflaţie de 4,7%, de la 3,3% cât se estima în octombrie, urmând ca ritmul de creştere a preţurilor să se atenueze în 2019 până la 3,1%.

FMI a modificat şi prognoza privind deficitul de cont curent înregistrat de România la minus 3,7% din PIB în 2018 (de la 2,9% din PIB previzionat în octombrie). Pentru anul viitor, instituţia se aşteaptă ca deficitul de cont curent să se situeze tot la 3,7% din PIB.

Pe de altă parte, FMI a revizuit în scădere estimările referitoare la rata şomajului în România, care ar urma să se situeze în acest an la 4,6%, faţă de 5,2% cât estima anterior. De asemenea, în 2019 rata şomajului va fi tot de 4,6%, conform prognozei instituţiei financiare mondiale.

Statele emergente sprijină creșterea mondială

La nivel mondial, creşterea economiei se va consolida de la 3,8% în 2017 la 3,9% în 2018 şi în 2019, datorită proiectatei întăriri a expansiunii în ţările emergente şi în curs de dezvoltare şi a avansului viguros în economiile dezvoltate.

Estimările FMI pentru 2018 şi în 2019 sunt similare cu cele din ianuarie dar comparativ cu octombrie 2017 au fost revizuite în creştere, cu 0,2 puncte procentuale pentru fiecare an. Pe termen mediu, FMI previzionează o încetinire a creşterii PIB-ului global, până la aproximativ 3,7%. O dată ce ascensiunea ciclică şi stimulentele fiscale din SUA îşi urmează cursul, perspectivele pentru economiile avansate rămân atenuate, ţinând cont de potenţialul lor lent de creştere.

În contrast, în ţările emergente şi în curs de dezvoltare expansiunea va rămâne aproape de nivelul din 2018-2019, deoarece redresarea graduală a exportatorilor de materii prime şi proiectata creştere a Indiei va compensa o oarecare încetinire graduală a Chinei şi revenirea Europei emergente la ritmul său de creştere mai redus. Cu toate acestea, 40 de economii emergente şi în curs de dezvoltare ar urma să înregistreze un avans mai lent al PIB-ului per capita decât economiile avansate, nereuşind să limiteze diferenţa de venit faţă de ţările prospere, avertizează FMI.

În 2017, creşterea economiei mondiale s-a consolidat la 3,8%, datorită redresării semnificative a comerţului global. Motorul de creştere l-a reprezentat redresarea investiţiilor în economiile avansate, continuarea avansului solid din Asia emergentă, ascensiunea notabilă a Europei emergente şi indiciile privind redresarea la unii exportatori de materii prime, apreciază FMI.

Expansiunea de 3,9% în 2018 şi în 2019 va fi sprijinită de progresele solide, evoluţiile favorabile de pe pieţele financiare, politicile monetare relaxate şi repercursiunile interne şi externe ale reducerilor de taxe adoptate de administraţia Trump. De asemenea, redresarea parţială a preţurilor materiilor prime ar trebui să permită îmbunătăţirea graduală a exporturilor de materii prime, se arată în raportul "World Economic Outlook.

Economia SUA ar urma să înregistreze anul acesta un avans de 2,5% (faţă de o expansiune de 2,9% previzionată în ianuarie) urmat de o creştere de 2,7% în 2019.

Şi prognoza pentru zona euro a fost revizuită în creştere cu 0,2 puncte procentuale, la 2,4% în 2018. Anul viitor, zona euro ar urma să înregistreze un avans de 2%.

PIB-ul Marii Britanii ar urma să crească cu 1,6% anul acesta (faţă de o expansiune de 1,5% previzionată în ianuarie), şi un avans de 1,5% în 2019.