Franks, FMI: Remanierea nu va duce la amanarea urmatoarei transe de imprumut pentru Romania!
Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks (foto), a declarat, sambata, ca se asteapta ca remanierea Guvernului sa nu conduca la schimbari majore ale politicilor si sa nu afecteze costurile de finantare ale Romaniei sau eliberarea urmatoarei transe din acord.
"Sunt aici pentru conferinta BNR, dar aseara am avut o intalnire si cu premierul Emil Boc. In cadrul intalnirii premierul mi-a explicat ca remanierea Guernului nu va determina si o modificare a politicilor aplicate pana in prezent", a declarat Franks inainte de un seminar organizat de BNR cu ocazia aniversarii a 130 de ani de activitate.
Intrebat daca remanierea Guvernului ar putea conduce la amanarea eliberarii urmatoarei transe din imprumutul cu FMI, sau la cresterea costurilor de finantare a statului, Franks a raspun negativ.
El a precizat ca scrisorea de intentie va fi trimisa board-ului FMI in a doua jumatate a lunii septembrie.
In ceea ce priveste posibilitatea unui nou imprumut, oficialul FMI a reiterat ca Guvernul deja si-a exprimat aceasta intentie in trecut, dar deocamdata o astfel de discutie este prematura.
In acelasti timp insa, responsabilul FMI s-a aratat foarte ingrijorat in privinta problemei arieratelor sectorului public, care afecteaza si sectorul privat si revenirea economiei.
"Suntem foarte ingrijorati in privinta problemei arieratelor si dupa cum stiti exista si o actiune precursoare in acest sens. Am lucrat progresiv. Aceasta este o chestiune pe care vom continua sa o subliniem: a avea arierate in sectorul public nu face rau numai sectorului public, ci si celui privat si revenirii", a spus Franks.
Potrivit oficialului FMI, Ministerul Finantelor are o rezerva de lichiditate (cash buffer) suficienta.
"Vom lucra foarte atent pentru a ne asigura ca exista un buffer suficient", a afirmat Franks, intrebat daca rezerva de lichiditate nu s-a diminuat dupa plata unor arierate.
Ministerul Finantelor Publice a anuntat, joi, ca a aprobat deschideri de credite din bugetul Fondului national unic de asigurari de sanatate in valoare de un miliard de lei, din care 616,5 milioane lei vor fi acordate spitalelor si 383,5 milioane lei pentru plata medicamentelor.
Plata datoriilor catre sistemul sanitar este necesara pentru eliberarea urmatoarei transe din acordul cu FMI, de 914 milioane euro.
Franks a mai spus sambata ca restructurarea sectorului public trebuie sa continue in anii urmatori, chiar daca nu va mai fi nevoie de o consolidare fiscala brusca, astfel incat in urma reformelor economia sa devina mai eficienta si competitiva.
"A existat o ajustare substantiala a echilibrului fiscal datorita masurilor foarte dificile, dar necesare, care au fost luate. Nu va fi nevoie de o consolidare de o asemenea marime in 2011 si 2012, dar asta nu inseamna ca nu mai este nevoie de reforme pentru ca Romania sa aiba o crestere economica mai rapida si o economie mai eficienta si mai competitiva", a spus Franks.
El a mentionat ca daca un stat nu trebuie sa realizeze o consolidare fiscala brusca nu inseamna ca acesta nu trebuie sa reformeze si mai mult sectorul public si sa implementeze reforme structurale.
"Cred ca trebuie continuata restructurarea sectorului public si cred ca vedem unele initiative in prezent, adica exista reforma pensiilor, a doua runda a reformei salariale, va exista o continuare a reducerii sectorului public, exista initiative de a lucra asupra sistemului de beneficii sociale", a explicat oficialul FMI.
El a precizat ca o echipa tehnica a FMI se afla in prezent la Bucuresti si analizeaza eficienta cheltuielilor publice si modul de imbunatatire a acesteia.
"Procesul de reforma trebuie sa continue dincolo de 2010", a mai spus el.
Premierul Emil Boc a discutat, vineri, cu seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, si un reprezentant al Comisiei Europene, dupa intalnirea care a durat circa 30 de minute oficialii FMI si CE fiind condusi de catre premier pana la masinile parcate in curtea Guvernului.
Sase ministri au fost remaniati, fiind desemnati inlocuitorii acestora, la conducerea ministerelor Finantelor, Economiei, Transporturilor, Muncii, Agriculturii si Comunicatiilor.
Pe acelasi subiect: