FMI: In Romania, o crestere de 3,5% pe an, timp de 10 ani, este preferabila uneia de 4,5%, timp de 5 ani, urmata de o noua criza
Romania trebuie sa ia masuri pentru a-si asigura o crestere economica sustenabila timp de cateva decenii, nu doar de la un an la altul, iar un avans de 3,5% pe an, timp de zece ani, este preferabil unuia de 4,5% pe an, timp de cinci ani, urmat de o criza economica, sustine Jeffrey Franks, reprezentantul FMI la Uniunea Europeana si fost negociator-sef al FMI pentru Romania.
Potrivit acestuia, economia Romaniei poate sa creasca si cu 4% anual, insa, pentru ca aceasta crestere sa fie sustenabila, autoritatile trebuie sa stimuleze investitiile, sa creasca rata de absorbtie a fondurilor europene si sa rezolve problemele din companiile de stat, prin privatizare sau prin alte modalitati de a atrage capital privat la acestea.
In plus, Franks a atras atentia ca Romania este pe punctul de a repeta greselile facute in trecut.
"Cresterea economica in Romania nu este acum atat de mare cat a fost in perioada pre-criza. Dar nu ne dorim sa fie la fel de mare, pentru ca atunci s-a dovedit a fi nesustenabila. Intrebarea cu care ne confruntam acum este daca unii din pasii care au fost facuti in domeniul taxelor si salariilor in ultimul an conduc la mentinerea stabilitatii sau vin in contradictie cu aceasta. Cred cu adevarat ca trebuie sa fim atenti sa nu repetam aceleasi greseli in Romania facute in trecut", a mai spus reprezentantul FMI.
El s-a referit, in acest context, la masuri de stimulare a cresterii economice, cand aceasta este deja puternica, in locul constituirii de rezerve pentru perioadele mai dificile.