"Nimeni in momentul de fata nu imprumuta Romania pe termen lung, din cauza deficitelor structurale", a afirmat seful statului.

El a precizat ca Romania are "probleme uriase sa contracteze imprumuturi cu scadenta la trei ani".

"Romania ar vrea, dar, datorita dezechilibrelor macroeconomice, nimeni nu o imprumuta pe termen lung", a subliniat presedintele Basescu.

El a mai spus ca vede ca Romania a depasit varful crizei economice, dar nu si pe cel al crizei sociale si ca personal are un "optimism prudent" in privinta relansarii economice.

"Datele statistice arata incurajator. In primul rand, putem spune ca am depasit varful crizei economice, dar nu si pe cel al crizei sociale. Incet, incet, economia noastra iese din recesiune, productia industriala e deja in crestere de cateva luni. Putem vorbi despre un optimism prudent atunci cand ne gandim la relansarea economica", a declarat Basescu.

El a mai spus ca, pentru 2011 prognozele arata ca Romania poate intra in zona de crestere pozitiva de aproximativ 2%, cu conditia sa fie accelerate reformele structurale.

"Pentru urmatorii ani, 2012 si 2013, aceasta crestere ar putea sa atinga 3-4 procente. Din pacate, astfel de cresteri nu ne sunt suficiente. O crestere de 2-3% nu poate asigura dezvoltarea pentru ca Romania sa se inscrie in reducerea decalajelor, este nevoie de o crestere medie de cel putin 5% pe an. In plus, trebuie redus progresiv deficitul bugetar", a mai afirmat seful statului.

El a adaugat ca Romania se pregateste pentru o reforma fiscala.

"Sunt inca prea multe categorii de venituri exceptate de la impozitare si prea multi agenti economici care eludeaza obligatiile fiscale", crede seful statului.

Basescu a mai spus ca situatia de criza economica nu justifica neplata datoriilor catre stat, asa cum nici statul nu poate sa nu-si respecte obligatiile.

El a adaugat ca solidaritatea sociala presupune acest tip de egalitate intre stat si agentii economici.

In acest context, Basescu a mentionat necesitatea diminuarii evaziunii fiscale si a largirii bazei de impozitare.

El a mai spus ca increderea cetatenilor va veni atunci cand Guvernul va dovedi o mai mare coerenta si o capacitate sporita de a explica politica sa, cand politica economica va fi chibzuita si cetateanul nu va plati ineficienta aparatului de stat.

"Nimic nu alimenteaza mai mult neincrederea decat coruptia si conflictele de interese", a mai declarat seful statului.
Traian Basescu a criticat si politizarea excesiva a aparatului de stat.

Seful statului a declarat, marti, in Parlament, ca nu trebuie sa li se promita pensionarilor mai mult decat le poate fi oferit, ca trebuie sa li se explice situatia, scopul fiind garantarea sustenabilitatii sistemului de pensii publice.

"Avem datoria, ca oameni politici responsabili, sa nu ne jucam cu sperantele actualilor si viitorilor pensionari. Sa nu le promitem mai mult decat putem oferi. Sa le explicam situatia dramatica in care se afla acum fondul de pensii si variantele realiste prin care putem reduce deficitul", a spus Basescu.

Seful statului a atras atentia ca alocarile de la bugetul de stat la pensii cresc in conditiile in care numarul de contribuabili este relativ acelasi.

"In 2007 am atras atentia Guvernului de atunci ca in doi sau trei ani efortul cu plata pensiilor marite la 45% din salariul mediu brut este prea mare. Deficitul bugetar de pensii a crescut de la an la an. In 2009, a fost de 1,5 miliarde de euro. In 2010, ne asteptam la un deficit de 1,7 miliarde de euro pe bugetul de pensii, iar anul viitor estimarea este a unui deficit intre 3,1 si 3,6 miliarde de euro. In vreme ce numarul contribuabilor este aproape acelasi, alocarile de la bugetul de stat la bugetul de pensiii cresc. Presiunea pe care o punem asupra sistemului privat, afectat de criza economica, devine deja insuportabila. Masura de crestere progresiva pana in 2030 a varstei de pensionare pana la 65 de ani, precum si egalizarea varstei de pensie la femei si barbati este necesara", a spus el.

"Trebuie sa regandim intreg sistemul de asistenta sociala si sa eliminam abuzurile, prin intarirea controlului, dar si prin modificari legislative. Trebuie sa-i ajutam pe cei care au cu adevarat nevoie sa fie ajutati. Trebuie eliminata orice forma de ajutor social care ii incurajeaza pe cei apti de munca sa nu-si mai caute slujbe", a mai spus Basescu.

DECLARATIILE LUI TRAIAN BASESCU:

- Este atributul Curtii Constitutionale sa se pronunte in privinta legii pensiilor.

-  Nu m-am uitat la scandalul din Camera Deputatilor pe aceasta tema.

-  Tara nu are nevoie de circ.

- Nu ma voi implica in dezbaterea parlamentara. Numai Curtea Constitutionala se poate pronunta!

- Trebuie sa avem curajul sa spunem ca statul roman nu-si mai permite sa plateasca salarii si functionarilor incompetenti si bolnavilor inchipuiti sau celor care pot munci, dar nu vor.

- Romanii au tot dreptul sa fie revoltati. Au fost mintiti!

- Am ajuns la o dublare a numarului de asistati social. Este evident ca avem o problema cu bugetul.

- Politicienii care au guvernat intre 2004 -2008 nu par nici acum constienti de ce au facut.

- Eu ca presedinte am datoria sa nu las disputele politice sa degenereze intr-o problema care poate impiedica Romania sa progreseze.

 - Romania are un potential urias. Este nevoie de sacrificiul interesului politic imediat.

- Nu mai exista incredere in Guvern, in justitie.

- Romania va avea in 2010 un deficit bugetar de 6,5% din PIB.

- Politizarea excesiva din administratie a dus la institutii slabe, cu performante modeste, incapabile sa dezvolte programe pe termen lung si sa absoarba fonduri europene.

- Ar trebui sa ne asiguram ca resursele existente sunt corect administrate. Trebuie facuta o alocare onesta a resurselor.

- In ultimii patru ani, fondurile alocate au crescut de patru ori si performanta sistemelor nu s-a majorat.

- Romania nu se mai poate imprumuta pentru a consuma, avand nevoie de investitii.

- Increderea cetatenilor va veni atunci cand Guvernul va dovedi o mai mare coerenta si o capacitate sporita de a explica politica sa, cand politica economica va fi chibzuita si cetateanul nu va plati ineficienta aparatului de stat.

- Nimic nu alimenteaza mai mult neincrederea decat coruptia si conflictele de interese.

- Sa le explicam romanilor situatia dramatica in care se afla acum sistemul de pensii.

- Cresterea veniturilor la bugetul de stat poate fi facuta prin reducerea evaziunii fiscale si largirea bazei de impozitare.

- O regandire a sistemului de taxe si impozite trebuie sa aiba la baza o viziune integrata pe termen mediu si lung si sa ofere predictibilitate mediului de afaceri.

- Sunt inca prea multe categorii exceptate de la impozitare.

- Criza nu justifica neplata datoriilor catre stat si nici nerespectarea de catre stat a obligatiilor sale.

- In 2011, Romania va semna un nou acord cu FMI.

- Desi statul roman vrea, nimeni nu il imprumuta acum pe termen lung, din cauza deficitelor structurale.

- Nimeni in momentul de fata nu imprumuta Romania pe termen lung, din cauza deficitelor structurale.

- Romania are "probleme uriase sa contracteze imprumuturi cu scadenta la trei ani".

- Romania ar vrea, dar, din cauza dezechilibrelor macroeconomice, nimeni nu o imprumuta pe termen lung.

- Trebuie sa stabilim o data realista de aderare la moneda euro.

- Trebuie ca economia sa fie pregatita pentru aderarea la zona euro.

- Romania isi respecta toate angajamentele luate la aderare.

- Nu trebuie sa li se promita pensionarilor mai mult decat le poate fi oferit, ca trebuie sa li se explice situatia, scopul fiind garantarea sustenabilitatii sistemului de pensii publice.

- In momentul de fata, sunt deschise peste 46.000 de investitii cu finantare de la bugetul de stat.

- Finalizarea lor ar necesita alocarea a 40 de miliarde de euro.

- Este evident ca s-a ajuns in aceasta situatie din cauza incoerentei Guvernelor.

- Este evident ca nu avem sumele acestea. Este nevoie de o prioritizare.

- Fiecare dintre guverne a deschis aceste investitii acolo unde credea ca vor veni voturi.

- Va trebui ca sa stabilim ce este proritar si ce nu.

- Votul uninominal si Parlamentul unicameral sunt alte cateva dintre temele atinse de seful statului.

Seful statului a transmis, in 6 septembrie, o scrisoare presedintilor celor doua Camere, informandu-i ca doreste sa adreseze Parlamentului, in 21 septembrie, un mesaj pe probleme actuale de politica interna, sedinta comuna fiind stabilita de Birourile Permanente reunite ale Senatului si Camerei Deputatilor pentru ora 15.00.

Parlamentarii PNL au anuntat ca nu vor participa la sedinta Parlamentului in care presedintele Traian Basescu va sustine un mesaj, o decizie in acest sens fiind luata de Biroul Politic Central al formatiunii liberale.