Fitch reconfirma rating-ul datoriei guvernamentale a Romaniei pe termen lung, la BBB-/BBB, cu perspectiva stabila
Fitch a reconfirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a Romaniei pe termen lung, in valuta si in moneda locala, la BBB-/BBB, cu perspectiva stabila.
"Reconfirmarea rating-ului si perspectivei stabile a Romaniei e sustinuta de situatia foa rte buna a finantelor publice, tara noastra pozitionandu-se favorabil comparativ cu statele din regiune cu acelasi rating, cu o proiectie a deficitului bugetar pentru 2015 de -1,8% din PIB, sub nivelul de -2,5% inregistrat in cazul statelor cu rating BBB si cu un nivel al datoriei publice de 40,6% din PIB, de asemenea sub nivelul de 43,1% aferent statelor cu acelasi rating. In acelasi timp, un alt factor de sustinere a reafirmarii ratingului si perspectivei pentru Romania il reprezinta asteptarile pozitive privind cresterea economica in urmatorii trei ani", anunta Ministerul Finantelor.
Fitch a crescut astfel prognoza proprie privind cresterea economica a Romaniei pentru perioada 2015 - 2017, estimand o crestere economica reala in medie cu 3,5%, comparativ cu anterioara de 2,8%.
Agentia de rating considera ca aceasta evolutie pozitiva va fi sustinuta in urmatoarea perioada de cererea interna, amplificata de relaxarea fiscala la nivelul consumului privat, precum si de o revenire a investitiilor din privat.
Totodata, Fitch apreciaza ca sectorul bancar din Romania este stabil, in pofida volatilitatii mediului extern, bancile din Romania fiind bine capitalizate, calitatea activelor bancare imbunatatindu-se ca urmare a masurilor de reducere a creditelor neperformante.
"Agentia de rating a mentionat cativa factori care ar putea conduce, in mod individual sau colectiv, la actiuni de imbunatatire a rating-ului acordat Romaniei, respectiv continuarea procesului de consolidare fiscal bugetara, care sa duca la o evolutie in scadere a deficitelor bugetare, o reducere sustinuta a nivelului datoriei externe, un ritm mai accelerat al cresterii economice, precum si convergenta progresiva a veniturilor catre nivelul statelor cu rating superior", se mai arata in comunicat.
La inceputul lunii iulie, Moody's estima ca imbunatatirea competitivitatii, reducerea dezechilibrelor macroeconomice si revenirea pietei muncii si a consumului intern vor permite Romaniei sa inregistreze o crestere medie de aproximativ 3% in urmatorii ani.
Moody's semnala atunci ca reducerea deficitelor si imbunatatirea cresterii economice sustin ratingul 'Baa3' cu perspectiva stabila atribuit Romaniei, chiar daca nivelul relativ ridicat al datoriei externe si riscul incetinirii schimburilor comerciale in regiune pun unele provocari.
De asemenea, integrarea economica graduala cu statele vecine continua sa creasca productivitatea, pe langa sprijinul financiar si supravegherea politicilor de catre UE si FMI.
In plus, riscurile provenite din sectorul bancar s-au redus, in conditiile in care calitatea activelor bancilor s-a imbunatatit ca urmare a scaderii creditelor neperformante, se mai arata in raportul Moody's.
Cea de-a treia mare agentie de rating, Standard&Poor's atribuie, la randul sau, un calificativ 'BBB minus' pentru datoriile pe termen lung in valuta ale Romaniei