Oficialii au banuiala ca este vorba de o grupare de crima organizata care s-ar fi specializat in preluarea acestor firme cu acte false.

Cei doi egipteni au pe numele lor 34 de firme inregistrate in Romania. Toate cu datorii de milioane de euro. Jumatate dintre ele au sediul in Pantelimon la aceeasi adresa.

Cei doi au fost prin Romania, insa, in 2002. De atunci nu i-a mai vazut nimeni. La fel s-a intamplat si in Baia Mare, unde John Taylor din Noua Zeelanda a inregistrat zeci de firme intr-un grajd dezafectat.

Culmea este ca John Taylor nu a vizitat niciodata Romania si este de negasit. Este posibil ca pe numele lui sa fi fost transferate companii cu multe datorii de indivizi care si-au ascuns urmele pana acum.

Sunt fie persoane in varsta, fie persoane cu dezabilitati fizice si de cele mai multe ori nu au avut cunostinta ca au devenit peste noapte patroni de societati comerciale.

Si tinerii au intrat in aceasta schema ilegala. Pentru cateva sute de euro sunt dispusi sa preia firmele cu datorii. Iar patronii nu mai au nimic de platit statului. In Bucuresti, de pilda, Garda Financiara a descoperit sapte tineri care au pe numele lor 614 firme.

Culmea este ca legea nu ii poate opri pe cei care doresc sa inregistreze pe numele lor firmele datoare la stat. Iar pentru Garda Financiara este un razboi pierdut din start.