Finantele vor sa imprumute in acest an 40 mld. lei de pe piata interna si 3 mld. euro de pe pietele externe. Statul lanseaza si programul de titluri destinate populatiei
Euro. Foto: Getty Images/Guliver
Ministerul Finantelor vrea sa imprumute in 2015 pana la 40 de miliarde de lei prin vanzarea de certificate de trezorerie si obligatiuni pe piata interna, la care ar urma sa se adauge maximum 3 de miliarde de euro de pe pietele externe si fonduri atrase de la institutiile financiare internationale.
Anul trecut, Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat din piata interna 40,56 miliarde lei si 928,7 milioane euro prin vanzare de titluri de stat. La aceste imprumuturi se adauga sume atrase de pe pietele internationale, respectiv 2 miliarde dolari si 2,75 miliarde euro, prin patru emisiuni de obligatiuni cu maturitati de 10 si 30 de ani.
In acest an, Finantele trebuie sa acopere scadente de 28,1 miliarde de lei, din care 24,2 miliarde de lei pentru imprumuturile in lei si 3,9 miliarde de lei pentru cele in valuta.
"In anul 2015 volumul total al imprumuturilor ce urmeaza a fi lansate de Ministerul Finantelor Publice pe piata interna prin emisiuni de titluri de stat este determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de 1,83% din PIB, care urmeaza sa fie finantat in proportie de 60% de pe piata interna si 40% de pe piata externa, precum si de nivelul refinantarilor de titluri de stat scadente in anul 2015 denominate in lei si euro, care este in suma de 28,1 miliarde de lei pentru portofoliul actual de titluri de stat (la data de 31.12.2014), din care 24,2 miliarde de lei aferent emisiunilor denominate in lei si aproximativ 3,9 miliarde de lei aferente emisiunii denominate in euro", se arata in Programul indicativ de emisiuni de titluri de stat pe anul 2015, publicat luni de MFP si preluat de Mediafax.
De asemenea, Ministerul Finantelor Publice are in vedere atragerea de resurse financiare de pe pietele internationale de capital in functie de evolutiile si de oportunitatile oferite de aceste piete. Finantarea din surse externe prin Programul MTN se va realiza prin emiterea unui volum indicativ cuprins intre 2,5 - 3 miliarde de euro in conditiile tragerii si a unor imprumuturi contractate de la institutiile financiare internationale, dintre care 1,45 miliarde de euro imprumuturi de dezvoltare de la Banca Mondiala.
Finantele vor sa vanda certificate de trezorerie cu discont in principal cu scadente la 6 luni si la 12 luni, cu includerea de scadente la 3 luni pentru acoperirea necesitatilor de cash management, sa redeschida emisiuni de obligatiuni existente, dar si sa lanseze noi emisiuni de obligatiuni cu scadente de pana la 15 ani, in functie de apetitul din piata.
Vanzarea de titluri de stat denominate in euro pe piata interna va avea loc doar in contextul concret al refinantarii emisiunii de titluri de stat denominate in euro scadente in luna iulie, cu valoare cumulata de 900 de milioane de euro, se arata in programul de imprumut.
Maturitatea titlurilor in euro ar fi de cel putin 5 ani si cu un volum cel mult egal cu valoarea emisiunii scadente in luna iulie, avandu-se in vedere reducerea graduala a valorii acestor instrumente de datorie pana la eliminare, in contextul cresterii ponderii datoriei denominate in lei si reducerii riscului valutar.
Totodata, ministerul are in vedere si lansarea unui program pilot pentru emisiuni de titluri de stat destinate populatiei (la o denominare de 1.000 lei/titlu), cu o maturitate cuprinsa intre 1 si 3 ani, prin intermediul Bursei de Valori Bucuresti. Emiterea acestui instrument va fi limitata in scopul evitarii segmentarii pietei titlurilor de stat si al asigurarii lichiditatii acesteia.
Pentru primul trimestru al anului, Ministerul Finantelor Publice vizeaza un volum indicativ al imprumuturilor de 12-14 miliarde de lei, reprezentand emisiuni de titluri de stat pe piata interna.
Pe acelasi subiect: